Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Newey se obává zrušení žetonů

Newey se obává zrušení žetonů

Rozpoutá se závod v utrácení?

Automobilky a FIA se dohodly na odstranění žetonového systému a ještě tento měsíc chtějí stihnout upravit pravidla pro sezónu 2017. Adrian Newey se obává, že zcela svobodný vývoj rozpoutá válku v utrácení peněz.

"Více utrácení, nic víc," řekl Newey na adresu připravované úpravy pravidel. „Kdybyste si prošli zápisy ze zasedání pracovní skupiny v letech 2012 a 2013, našli byste zmínky o dohodě o zmrazení motorů a jen zaostávajícím výrobcům by bylo dovoleno dále vyvíjet. Ale to se teď nestane.

Začne se šíleně utrácet. Velcí výrobci mohou utrácet horentní sumy a pro společnosti jako Renault, které nejsou připraveny utratit tolik peněz, to teď bude horší a ne lepší."

Legendární aerodynamik také poukazuje na to, že automobilky sice budou muset dodávat své motory zákazníkům za jednotnou maximální cenu, ale pravidla zapomněla na software.

"Máme hodně zvláštní pravidla. Výrobci motorů musí zákazníkům dodávat stejný hardware (jako továrnímu týmu), ale nic je nenutí dodávat i stejný software, takže motory nakonec nemusí být stejně dobré. A nikdo se na to nestěžuje, protože zákaznické týmy se nesmí stěžovat, nedovolují jim to podepsané smlouvy."

Výjimkou má být jen Renault.

"Pohonné jednotky od nich byly vždy stejné jako ty, které používal tovární tým. Včetně softwaru," řekl Newey na základě zkušeností nasbíraných před rokem 2011. "Pro Red Bull a Renault je dobré, že pokračují společně. Problém ale nastane, pokud Renault nebude připravený utrácet stejně jako ostatní a bude prohrávat závod ve vývoji. Pak nebude moct být plně konkurenceschopný ani jeho tým ani Red Bull."