Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Mercedes: Každý má možnost dohnat ztrátu

Mercedes: Každý má možnost dohnat ztrátu

Šéf motorů Mercedesu vysvětluje změny v pravidlech.

Sezóna 2016 bude pravděpodobně poslední, během níž se výrobci pohonných jednotek budou muset držet žetonového systému. Ten už ale beztak není tak přísný, jako na začátku roku 2014. Už loni mohly být pohonné jednotky vylepšovány i v průběhu sezóny a od sezóny 2016 se ruší také plánované postupné zmrazování vývoje některých částí pohonné jednotky a automobilky dostaly více žetonů, než bylo plánováno. Více o tom řekl Andy Cowell, šéf továrny vyrábějící pohonné jednotky Mercedesu.

"Když jsme se připravovali na sezónu 2014 a nová pravidla, dělali jsme vše pro to, abychom poskládali co nejlepší pohonnou jednotku, protože během sezony jsme už nemohli nic vylepšovat a zároveň jsme mnoho úsilí směřovali do oblastí, které čekalo zmrazení," vysvětlil Cowell novinářům. "Zmrazené měly být ty oblasti, o kterých jsme si mysleli, že je už nebudeme chtít měnit, zatímco spalovací prostor měl zůstat po celou dobu nezmrazený.

Zastavení vývoje se mělo dotknout například architektury klikového hřídele a polohy válce, protože s těmito věcmi jsme měli být do dvou let zcela spokojeni.

Předpisy se ale změnily, teď už není nic zmrazeno a každý může vyvíjet, co chce. Jedinou podmínkou je dodržení žetonového omezení. Pro tento rok máme 32 žetonů a výrobce je může všechny utratit ještě před Melbourne, nebo si je může všechny nechat až do Abú Zabí, nebo cokoliv mezi tím. Ale žádná oblast již nemá zmrazený vývoj.

Proč? Rozhodli jsme se to zrušit, protože jsme nechtěli některého z výrobců dostat do situace, kdy by měl výborný nápad, ale kvůli zmrazení některé oblasti by ho nemohl realizovat. Chceme se vyhnout tomu, aby kdokoliv z nás řekl, že mu pravidla brání dohnat ostatní. Podle mě je zlé každé pravidlo, které někomu ztěžuje dohnání konkurence."