Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Key: Nový výběr pneumatik nemusí být na škodu

Key: Nový výběr pneumatik nemusí být na škodu

Tři směsi pneumatik se možná postarají o nečekané výsledky.

Jezdci F1 budou letos moci v každé velké ceně jezdit na třech různě tvrdých pneumatikách. Bohužel to ale není takhle jednoduché a některé pneumatiky vybere samo Pirelli a jiné se budou muset použít v trénincích nebo kvalifikaci. Detailnější popis jsme vám již přinesli v prosinci a jistě se k němu kvůli složitosti nového pravidla ještě budeme muset párkrát vrátit. Podle technického ředitele Toro Rosso to ale nemusí být na škodu.

"Bude zajímavé sledovat, jak se to vyvine," řekl James Key. "Je to poměrně komplikované, takže vy (žurnalisté) nyní budete mít těžší práci, když budete chtít lidi udržet v obraze. Bude ale třeba dávat pozor, aby nebylo pouze jedno optimální řešení, protože pak by všichni začali dělat totéž."

Výhodou nového systému je, že slabší týmy a jejich jezdci mohou trochu zariskovat a na některých okruzích překvapit rychlejší soupeře. Strategie se dále mohou lišit i kvůli odlišnostem mezi vozy.

"Nyní máme trochu více svobody, takže můžeme vsadit na silné stránky našeho vozu a na různé charakteristiky okruhů. Takže se možná otevírá příležitost zariskovat. Jistě to podpoří rozmanitost sezóny a na některých tratích může nabídka tří různých směsí vést k velkým rozdílům v strategiích. Takže očekávám alespoň pár zajímavých výsledků."