Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

První fotky nového vozu Haas VF-16

První fotky nového vozu Haas VF-16

Nový americký tým ukázal svůj první závodní stroj.

Nový americký tým Haas ukázal první fotografie svého vozu VF-16.

foto v plné velikosti: 01, 02, 03, 04

Zakladatelem týmu je Gene Haas, americký podnikatel, majitel společnosti vyrábějící obráběcí stroje Haas Automation a spoluvlastník týmu NASCAR. Svůj tým připravuje na vstup do královny motorsportu již od roku 2014, kdy jeho projekt uspěl ve výběrovém řízení Mezinárodní automobilové federace. Za šéfa týmu vybral Günthera Steinera, bývalého technického ředitele Red Bullu.

"Naším cílem je získat s tímto vozem body," řekl Steiner. "Nejprve musíme začít a ukázat, že jsme dost dobří, že dokážeme dostat vozy až do cíle, že si zasloužíme respekt fanoušků a soupeřů v padoku. Pak budeme chtít bodovat. To je náš nejvyšší cíl."

S vozem budou jezdit již zkušení jezdci Romain Grosjean a Esteban Gutiérrez. Haas se dohodl na úzké technické spolupráci s Ferrari a kromě nakupování jeho pohonných jednotek, převodovek a dalších dílů využívá i jeho větrný tunel a simulátor v Maranellu.

"VF" v jménu VF-16 odkazuje na první model CNC stroje vyrobeného v Haas Automation, který nesl jméno VF-1. Písmenem "V" se označují vertikální frézy a Gene Haas k němu přidal “F-1“, aby vzniklo VF-1 s neoficiálním významem "Very First One" čili "úplně první".