Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Mercedes ukázal nový nos monopostu

Mercedes ukázal nový nos monopostu

Jmenue se Bruce, má S-šachtu a udivuje soupeře.

Mercedes dnes na svůj W07 nasadil nový nos a vysloužil si tím množství pozornosti. Už loni používaná verze nosu si vysloužila obdivné komentáře, protože nos byl velmi krátký a úzký a přesto dokázal projít přísnými nárazovými testy FIA. Nejnovější verze nosu není o nic větší ani delší, je bez výrůstku, kterým si pomáhá většina konkurence, a je ještě estetičtější. Konkurenty udivuje připojením předního křídla pouze pomocí velmi malých pylonů a překvapivě malé styčné plochy.

Mercedes však musel žurnalistům přiznat, že nový nos možná v takto extrémní podobě nebude moci používat od začátku sezóny. Nárazové testy má sice úspěšně za sebou ale neuspěl v teste ohebnosti, kterými FIA měří flexibilitu předních křídel.

Křídlo Mercedesu se při tomto způsobu uchopení ohýbá více, než dovolují technické předpisy o pohyblivých prvcích aerodynamiky. Vůz by s ním nebyl vpuštěn do závodu, k účasti v testech ale stačí mít v pořádku již zmíněné nárazové testy a ohýbání se Mercedes pokusí odstranit. Jelikož Mercedes novému nosu věnuje vzácné testovací kilometry, pravděpodobně věří, že problém dokáže vyřešit.

Fotografie navíc odhalily tzv. S-šachtu, která začíná poměrně blízko ke špičce nosu. Vzduch zpod vozu je vedený šachtou skrz nos a vypouštěný v horní části směrem k jezdci. Důležité je, že vzduch se takto dostane na vrchní stranu monopostu a zvyšuje efektivitu jeho aerodynamiky. Tento nos je v továrně Mercedesu známý jako Bruce, prý kvůli určitě podobnosti se žralokem z filmové pohádky Hledá se Nemo.