Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

F1 není připravena na nový formát kvalifikace

F1 není připravena na nový formát kvalifikace

Je třeba napsat software.

Boss F1 Bernie Ecclestone prozradil, že nový formát kvalifikace se sice má začít používat již v nadcházející sezoně, ale ne od Velké ceny Austrálie.

V současném systému vypadává na konci první a druhé části kvalifikace skupina nejpomalejších jezdců a deset nejrychlejších postupuje do finálové části, kde bojují o nejlepší místa na startu, v novém systému budou vypadávat po jednom. Aby ale nenastal chaos, bude potřeba vyvinout a otestovat časoměrný software, co se jistě nestihne do 20. března.

"Nová kvalifikace nebude, protože nedokážeme dát včas všechno dohromady," cituje Ecclestona The Independent. "Mělo to být od začátku sezóny, ale to ještě nebudeme mít připravený software. Kvalifikace se proto pravděpodobně změní od Španělska a v Austrálii se pojede podle starých pravidel. Je třeba napsat celý nový software a to není jednoduché."

Několik jezdců se nechalo slyšet, že na starém kvalifikačním formátu nebylo nic špatného a nový nejspíš beztak přinese jen malou změnu. Bernie Ecclestone se přitom snažil prosadit mnohem dramatičtější změnu, se kterou ale zřejmě nesouhlasili šéfové týmů ani FIA.

"Není to to, co jsem opravdu chtěl. Hlavně jsem chtěl promíchat startovní rošt, ať se nejrychlejší chlapík nepostaví na pole position a (po startu) nezmizí všem z dohledu. Vždyť když je rychlý v kvalifikaci, proč by byl pomalý v závodě?

Přišel jsem s velmi jednoduchým návrhem. Chtěl jsem to udělat tak, že kvalifikační formát zůstane beze změn, protože je dobrý. Chlapíkovi na pole position, který vyhrál i předchozí závod, by ale bylo přičteno tolik sekund, že by se musel probojovat celým zatraceným startovním polem, aby se dostal opět do vedení, což by se mu nakonec podařilo. Bylo by vzrušující sledovat to."