Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Jaké pneumatiky si jezdci vybrali pro VC Austrálie?

Jaké pneumatiky si jezdci vybrali pro VC Austrálie?

Jezdci nevybírali stejně, ale ...

Pirelli zveřejnilo, jaké pneumatiky si jednotliví jezdci vybrali pro Velkou cenu Austrálie, první závod sezony 2016. Jezdci si letos mohou pro každý víkend velké ceny vybrat deset sad ze tří různých typů pneumatik a Pirelli jim k tomu přidává dvě sady pro závod a jednu sadu pro závěr kvalifikace.

Připomeňme, že pro australský závod Pirelli jezdcům vybralo jednu sadu středně-tvrdých a jednu sadu měkkých pneumatik a v Q3 od něj dostanou jednu sadu super-měkkých pneumatik. Jezdci, kteří nepostoupí do Q3, mohou tuto sadu super-měkkých pneumatik použít v závodě. V neděli musí každý jezdec využít alespoň jednu ze sad vybraných Pirelli, druhá může zůstat nepoužita v garáži. Kdo tvrdí, že pravidla F1 mají být jednoduchá?

Pojďme tedy k výběru samotných jezdců. Jak vidíme v přehledu od Pirelli, jezdci si nevybrali stejně, ale rozdíly jsou malé. Výjimkou je pouze Manor, jehož jezdci si jako jediní vyžádaly 3 sady středně-tvrdých pneumatik a o to méně měkkých a super-měkkých. (v přehledu jsou už započítány i sady, které vybralo Pirelli, proto je součet u každého jezdce 13).

Ostatní jezdci ale středně-tvrdé směsi nevěří a objednali si pouze jednu nebo žádnou sadu pneumatik této tvrdosti.

Zajímavé se může zdát, že Nico Rosberg si objednal jednu sadu středně-tvrdých pneumatik, ale Lewis Hamilton nechce ani jednu. Toto Wolff však prozradil, že to bylo rozhodnutí Mercedesu, který chce hrát na jistotu, proto alespoň jeden jezdec musí v pátek nasbírat data o jízdě na této směsi.

Můžeme si tedy tipnout, že v neděli se bude jezdit hlavně na měkkých a super-měkkých pneumatikách, ačkoli každý bude mít v zásobě i středně-tvrdou sadu vybranou experty od Pirelli.