Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Renault: Spolehlivost motoru máme pod kontrolou

Renault: Spolehlivost motoru máme pod kontrolou

Dva katastrofální starty do sezóny stačily.

Technický ředitel pro motory Renaultu si je jistý, že francouzská automobilka má tentokrát po zimních testech spolehlivost plně pod kontrolou. Renault a jeho týmy zažily šok, když se nové hybridní pohonné jednotky ukázaly být stejně nespolehlivé jako nevýkonné. Trvalo polovinu sezóny, dokud se podařilo odstranit největší problémy způsobující selhání motorů a nejhorší bylo, když se podobný scénář opakoval v roce 2015.

"Spolehlivost máme pod kontrolou. Měli jsme nějaké problémy s turbem, ale předem jsme věděli, že v této oblasti riskujeme," prozradil Rémi Taffin.

"Samozřejmě potřebujeme najít rovnováhu mezi výkonem a spolehlivostí. Sezónu chceme začít s výkonnějším produktem, který by ale měl být především spolehlivý a snadno pochopitelný pro jezdce, s dobrými jízdními vlastnostmi."

Od Austrálie budou Renault i Red Bull jezdit s v podstatě stejnou pohonnou jednotkou, jak byla testována v Barceloně a první výrazné vylepšení má přijít v létě.

"Použitá specifikace bude nasazena i v Melbourne. Motory pracovaly v souladu s našimi očekáváními. Každý díl fungoval tak, jak se od něj očekávalo. Vše, co jsme v motoru chtěli mít, tam už je. To se týká všeho z dynamometrů, všech pokroků v oblasti jízdních vlastností atd.

Během uplynulých dvou let jsme částečně přestali důvěřovat tomu, co jsme sami vyrobili a otestovali. Nyní ale budeme stavět na stabilním základě. Doufáme, že v červnu nasadíme evoluci. Ta už bude jedním ze milníků na cestě vstříc sezoně 2017. Dáváme přednost jednomu velkému kroku, který by mohl snížit časy na kolo alespoň o půl sekundy. Bylo by to lepší než několik malých dílčích kroků, které by se projevily pár desetinami sekundy."

V červnu se pojedou velké ceny v Kanadě a v Ázerbájdžánu. Můžeme předpokládat, že Renault bude chtít nový motor vyzkoušet už na rovinkách Okruhu Gillese Villeneuvea.