Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Pro Grosjeana je šesté místo jako vítězství

Pro Grosjeana je šesté místo jako vítězství

Haas děkuje Ferrari za podporu.

V garáži týmu Haas měli stejně dobrý důvod k oslavě jako u Mercedesu. Nestává se každý rok, že do F1 pronikne zcela nový tým. Americkému Haasu se to povedlo a jeho vozy nejenže dojely do cíle, oni jsou okamžitě schopné jezdit ve středu pole a Romain Grosjean dnes týmu získal první body. Přesněji 8 bodů za šesté místo.

"Cítím se, jako bych stál uprostřed stupňů vítězů. Byl to úžasný závod a úžasný víkend," řekl po závodě Grosjean. Francouz se na bodovaná místa dostal díky ušetřené zastávce v boxech a po restartu mu pomohla správná volba pneumatik.

"Klíčem byla strategie a červená vlajka. Mohli jsme vyměnit pneumatiky a pak na nich zůstat až do konce závodu. Nebylo to snadné, protože jsme se neměli podle čeho orientovat, ale zvládli jsme to. Mnoho věcí potřebujeme zlepšit, víme o tom, ale toto je pro nás všechny obrovské povzbuzení."

Šéf týmu netajil, že takové vykročení do první sezóny by nebylo možné bez pomoci Ferrari. Haas navázal s Ferrari technické partnerství a nechává si z Maranella posílat tolik dílů vozu, kolik dovolují pravidla. Samozřejmě používá i pohonné jednotky a převodovky Ferrari a aerodynamiku vyvíjí sám, pomocí aerodynamického tunelu a CFD oddělení pronajímaných od Ferrari.

"Bez pomoci Ferrari bychom to nedokázali. Nebylo by to možné," přiznal Günther Steiner. "Už jsme řekli, že nechceme jít toutéž cestou jako jiné nové týmy, protože bychom dopadli stejně. Mohli bychom jezdit pět nebo šest let bez bodů a pak už kdekomu dojde entuziasmus i peníze. Nechci říkat, že náš způsob funguje, zatím to byl jen jeden závod a potřebujeme si to ještě ověřit. Ale máme vůz schopný jezdit ve středu pole, to je samo o sobě pozitivní."