Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

Jezdci písemně kritizují zastaralé vedení F1

Jezdci písemně kritizují zastaralé vedení F1

Sport potřebuje jasný plán a modernizaci.

Asociace jezdců velkých cen GPDA (Grand Prix Drivers' Association) vydala oficiální stanovisko, ve kterém kritizuje způsob tvorby pravidel a vedení F1 a dovolává se zásadní změny. Pod dokumentem je podepsaný předseda GPDA Alexander Wurz a místopředsedové Sebastian Vettel a Jenson Button.

Cítíme, že některé nedávné změny pravidel, sportovních, technických i týkajících se obchodního směrování, jsou rušivé, neřeší největší problémy našeho sportu a v některých případech mohou ohrožovat jeho budoucnost," píše se ve stanovisku.

"Jsme si vědomi toho, že všichni lídři tohoto sportu, ať už jsou to vlastníci, jejich zástupci, řídící orgán, týmy nebo jiní účastníci, každý z nich jedná s nejlepšími úmysly.

Proto jezdci dospěli k závěru, že rozhodovací proces sportu je zastaralý a špatně strukturovaný a zabraňuje pokroku. Ve skutečnosti někdy vede k pravému opaku, do slepé uličky.

To se negativně odráží na našem sportu, je překážkou jeho vhodnosti pro další generaci fanoušků a ohrožuje další globální růst.

Chtěli bychom požádat a vyzvat vlastníky a všechny účastníky Formule 1 k zvážení restrukturalizace vlastního způsobu vedení.

Budoucí směřování a rozhodnutí F1, krátkodobé nebo dlouhodobé, sportovně, technicky nebo obchodně orientované, by měly být založené na jasném stěžejním plánu. V takovém plánu by se měly odrážet principy a základní hodnoty Formule 1.

Musíme zajistit, že F1 zůstane sportem, těsným soupeřením nejlepších jezdců v mimořádných strojích na nejlepších závodních tratích. V F1 by měli být doma pouze ty nejlepší týmy, jezdci a okruhy a partneři a dodavatelé připravení na účast v takto elitním šampionátu.

Formule 1 se nepochybně etablovala jako vrchol motorsportu a jako jeden z nejsledovanějších a nejpopulárnějších sportů na světě. My jezdci jsme jednotní a nabízíme pomocnou ruku a podporu, abychom F1 udrželi takovou a aby se stala atraktivní a vzrušující pro další generace.

Je důležité uvést, že tento otevřený dopis je napsán v nejlepším zájmu všech a neměl by být vnímán jako slepý a necitlivý útok."

Když čteme o špatných rozhodnutích, určitě nás jako první napadne nový formát kvalifikace i důvod, který Strategickou skupinu F1 dovedl k jeho odsouhlasení, ačkoli v jeho úspěch, zdá se, téměř žádný z její členů nevěřil.

Návrh na změnu vedení může být vnímán jako doporučení vlastníkům komerčních práv, aby se zamysleli nad správností dalšího setrvání Bernieho Ecclestona ve všech jeho funkcích. Také ale může být mířený na Strategickou skupinu, kde se pravidelně snaží na něčem dohodnout Bernie Ecclestone jako zástupce vlastníků komerčních práv, Jean Todt jako prezident Mezinárodní automobilové federace a zástupci šesti týmů. Jejich návrhy pak ještě musí odsouhlasit Komise F1 i Světová rada motorsportu.