Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Haas: Diváky zajímá soutěž, ne technologie

Haas: Diváky zajímá soutěž, ne technologie

Američané jen zašli trochu dál než jiné soukromé týmy.

Gene Haas je přesvědčený, že Formule 1 by se měla těšit z jeho týmu zahušťujícímu střed pole a nestarat se o to, zda je to díky jeho inženýrům nebo inženýrům Ferrari.

Americký podnikatel uzavřel technologické partnerství s Ferrari a to nepochybně výrazně pomohlo k vynikajícímu vstupu jeho týmu do své první sezóny. Haas F1 si z Austrálie odvezl 8 bodů za šesté místo, co už technický ředitel Williamsu okomentoval jako "výborné pro Haas, ale možná ne tak dobré pro Formuli 1". Pat Symonds se přitom opíral o tradici soutěže konstruktérů, Gene Haas se na situaci dívá optikou show poskytnuté divákům na tribunách australského okruhu. Navíc, ani Williams si nevyrábí všechno sám.

"Nezapomínejte, že většina týmů si kupuje motory někoho jiného," reaguje Haas. "My jsme zašli jen o něco dál a koupili části zavěšení, převodovky… Myslím, že když si kupujete motor od jiného týmu, tak děláte totéž co my. Jen jsme zašli trochu dál než ostatní.

A podle mě většinu diváků beztak nezajímají technologie uvnitř vozů. Pokud můžeme závod zlepšit větší konkurencí, tak je to podle mě důležitější než to, kdo se postaral o techniku."

Haas F1 by paradoxně mohl na svůj rychlý úspěch doplatit. Málokomu vadil, když se očekávalo, že se v první sezoně zařadí na chvost pole a bude dělat konkurenci hlavně Manoru, ale nyní se může počet nepřejícníků rychle rozrůst a Symonds už i navrhl opětovné prodloužení seznamu dílů, které si tým F1 musí navrhnout sám. Je Haas připravený na válku?

"Máme zkušenosti z NASCAR, vypěstovali jsme si hroší kůži. Možná se s námi pokusí něco udělat, ale nemám z toho obavy. Když jsem v Austrálii přišel na konferenci šéfů týmů, všichni mě přivítali a byli velmi srdeční. Mají rádi dobrou soutěž."