Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

V Mexiku si musí poradit s obrovským zájmem fanoušků

V Mexiku si musí poradit s obrovským zájmem fanoušků

Tilke opět udělal chybu, okruh trpí nedostatkem tribun.

V Evropě to má F1 v posledních letech těžké, Německo ani Itálie nemají podepsané smlouvy pro příští sezónu a Hockenheim i Monza si dělají starosti, jak při vysoké ceně vstupenek zaplnit desetitisíce míst na tribunách. V Mexiku ve stejnou dobu řeší diametrálně odlišný problém. Autodrómo Hermanos Rodríguez má po rekonstrukci a vytvoření "stadionu" kapacitu 110 tisíc diváků a zájem o lístky na neděli, ale i sobotu a pátek, je větší. Vedení okruhu tedy analyzuje, zda ještě před letošní Velkou cenou Mexika stihne postavit další tribunu.

"S minulým rokem jsme velmi spokojeni, ale vždy se najdou oblasti, které by se daly zlepšit," řekl Alejandro Soberon, prezident a CEO Okruhu bratří Rodríguezů.

"Lístky jsou v prodeji tři týdny a už jsme prodali 80,81 procenta našeho cíle pro tento rok. Takže jsme na tom dobře a je zde i velký zájem ze zahraničí, větší než loni. Ohledně letošního závodu jsme velmi optimističtí a dokonce uvažujeme o menším zvýšení kapacity. Nepochybuji, že tribuny budou opět plné."

Získání a zorganizování závodu F1 není vůbec levná záležitost, ale v Mexiku počítají přínos prvního závodu pro místní ekonomiku ve stovkách milionů amerických dolarů. Podle průzkumů byl příspěvek mexické ekonomice na úrovni $232 milionů a hodnota času v médiích dalších $277 milionů.

"Výsledky výzkumů dvou agentur byly téměř shodné a s efektem na ekonomiku země můžeme být velmi spokojeni. Více než ekonomický výsledek samotného závodu je u takhle velké události důležité vytvořit přidanou hodnotu pro zemi. Všichni jsme se dohodli, že každý závod by měl Mexiku přinést $400 milionů a jsme šťastní, že čísla prvního závodu přesáhla 750 milionů.

Samozřejmě, musíme počítat s úpravou okruhu, jednorázovými náklady kolem 240 milionů. Ale i po odečtení této částky jsme nad 500 miliony za rok, což je výborný výsledek."

F1 si navíc zmodernizovaný okruh nenechá sama pro sebe, letos se tam pojede i závod 6 Hours of Mexico zařazený do Mistrovství světa vytrvalostních vozů i Mexico City ePrix šampionátu Formule E.