Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

Lowe chválí širší výběr pneumatik

Lowe chválí širší výběr pneumatik

Rychlejší kvalifikace a zajímavější závody.

Technickému řediteli Mercedesu se velmi líbí nová pravidla týkající se pneumatik. Pirelli letos vozí na závody tři různě tvrdé typy pneumatik, takže týmy mohou jezdcům naordinovat různé strategie zastávek v boxech a zvyšuje se tak šance na vytvoření nečekaných situací a nečekané výsledky závodů.

"Mít v závodě tři směsi, co jsme se snažili prosadit již od poloviny minulého roku jako něco, co může pomoci vytvořit nejistotu a vzrušení, myslím, že to v Austrálii fungovalo velmi dobře," řekl Paddy Lowe.

"Někdo byl na trati na starých mediumkách a někdo na nových supersoftech. Bylo to fantastické. A pomohlo to i zajímavosti kvalifikace, protože jsme mohli použít měkčí pneumatiky než předtím. V sobotu jsme tak byli o 2.5 sekundy rychlejší (než loni). Něco z toho byl vývoj (vozu) a něco měkčí pneumatiky."

Lowe také poprvé detailněji vysvětlil taktiku svého týmu během zimních testů v Barceloně. Středně-tvrdé pneumatiky byly oblíbené u každého týmu, ale Mercedes zašel do extrému a kromě čtyř sad měkkých pneumatik používal výhradně středně-tvrdé. Super-měkkou, ultra-měkkou a tvrdou vůbec nevyzkoušel.

"Bylo to prostě o kilometrech. Naším cílem bylo 6000 km, ze středních můžete dostat 100 kilometrů a z měkkých 30. S fixní kvótou na den jsme museli jezdit na středních, tedy kromě čtyř sad měkkých a tří sad mokrých pneumatik.

Rádi bychom od Pirelli dostali více sad, pak bychom mohli použít mnohem více měkkých. Ale dostali jsme sedm nebo osm sad na den, a když jsme chtěli udělat 800 km za den, potřebovali jsme osm sad středně-tvrdých pneumatik."

Jezdci Mercedesu tak měli na voze W07 super-měkké pneumatiky poprvé až v Austrálii a v pátek je otestovat nemohli, protože se jezdilo na převážně mokré trati.

"Poprvé jsme je použili v třetím tréninku. To byla naše úplně první jízda se super-měkkými na tomto voze. Časy nebyly nic extra, ale v kvalifikaci jsme již byli dobře připraveni."

Tento týden v Bahrajnu na vozech opět uvidíme super-měkké, měkké a středně-tvrdé pneumatiky.