Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Alonsova pohonná jednotka byla kompletně zničena

Alonsova pohonná jednotka byla kompletně zničena

Náraz byl tak silný, že praskla i sedačka.

Inženýři Hondy v Japonsku dokončili analýzu pohonné jednotky, která spolu s Fernandem Alonsem čelila síle děsivé australské havárie. Vůz dvojnásobného mistra světa nejprve kolidoval s haasem Estebana Gutiérreze, ve vysoké rychlosti se odrazil do zdi lemující trať a následně spíš přeletěl než přejel křížem přes celou štěrkovou bezpečnostní zónu. Alonso naštěstí, a díky mnohým bezpečnostním prvkům současných vozů F1, vyvázl bez zranění, což se ale nedá říct o jeho první pohonné jednotce sezóny 2016.

Honda doufala, že i když se nepodaří zachránit spalovací motor, budou použitelné alespoň některé části, které by možná mohly najít využití alespoň v trénincích před velkými cenami. Poškození je však příliš velké.

"Vyprostili jsme pohonnou jednotku z Fernandova vozu použitého v Melbourne. Po prvních prověrkách nás velmi zklamalo, že spalovací motor a většina blízkých částí byly těžce poškozeny. Důvodem je prostě obrovská síla nárazu. V Bahrajnu bude použita kompletně nová pohonná jednotka," oznámil Jusuke Hasegawa.

Fernandu Alonsovi by tak měly pro zbytek sezony, tedy 20 závodů, stačit čtyři pohonné jednotky, jinak se bude muset smířit s penalizací.

Ze zbytků Alonsova MP4-31 se asi celkově moc nezachrání. McLaren oznámil, že havárii nevydržela ani sedačka vyrobena z kompozitního materiálu.

"Sice se nezlomila, ale praskla. V Bahrajnu bude nahrazena novou," oznámil mluvčí britského týmu.