Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Williams se vrátil do černých čísel

Williams se vrátil do černých čísel

Doufá ve snížení částky odlévané ze sportu do Ferrari.

Tým Williams Grand Prix Engineering byl po roce opět v černých číslech, ačkoliv můžeme mluvit spíše o nulovém výsledku. Zisk je totiž pouze na úrovni £0.2 milionu, což je pro velký tým F1 velmi malá částka.

Dobrá zpráva ale je, že Williams v sezóně 2015 závodil a vyvíjel s vyrovnaným rozpočtem. Rok předtím totiž vyprodukoval ztrátu £31.5 milionu. K pozitivnímu hospodářskému výsledku pomohly hlavně peníze za třetí místo v Poháru konstruktérů sezóny 2014 i zvýšený zájem sponzorů. Na palubu Williamsu nastoupili sponzoři Unilever, Avanade, BT i Hackett.

To se projevilo na zvýšení tržeb, vzrostly ze £70.2 milionu v roce 2014 na £101.5 milionu v roce 2015.

Mateřská společnost týmu, Williams Grand Prix Holdings, zůstala v ztrátě, ale i zde je vývoj pozitivní. Ztráta byla £3.3 milionu liber, podstatně menší než loni. Generální ředitel Mike O'Driscoll přitom poukazuje na investice do budoucnosti a rostoucí tržby.

"Během uplynulých dvou let jsme kompletně restrukturalizovali naše podnikání a naše výsledky odrážejí výrazný progres na straně provozu i financí. Byli jsme schopni pokračovat v obnově naší konkurenceschopnosti na trati a zároveň nastolit rovnováhu příjmů a výdajů, a to i přes enormně vysokou úroveň výdajů na konkurenceschopnost," napsal O'Driscoll.

V souvislosti z rozpočtem a konkurenceschopností svého týmu se Claire Williams vyjádřila, že by si přála novou dohodu s Formula One Management a menší bonusy pro Ferrari, které dostává $70 milionů ročně jen za historický přínos a získané poháry konstruktérů. Williams jako třetí nejstarší a historicky i třetí nejúspěšnější tým dostává $10 milionů a většina týmů dostává jen peníze za umístění v Poháru konstruktérů předchozí sezóny.

"Neměla bych problém s tím, kdyby Ferrari dostávalo peníze za historický přínos, ale ne tolik," řekla Claire Williams, která se o tým stará z pozice zástupkyně šéfa týmu, jejího otce Franka Williamse.

"Já vždycky říkám: "Pokud něco nemůžeš změnit, netrap se tím." Pokusili jsme se, hodně týmů se pokoušelo otevřít diskusi, ale jak řekl Bernie (Ecclestone), pod současnou dohodou a jejími podmínkami jsou podpisy nás všech. Nyní s tím nemůžeme nic udělat a je kopec jiných věcí, které by nás měly trápit. Tak proč se trápit tímhle?

Náš čas přijde. Předpokládám, že rozhovory o nových podmínkách začnou dlouho před rokem 2020
(kdy vyprší platnost současných smluv) a očekávám, že součástí jednání bude i nové dělení příjmů. Jsme v F1, takže nic nemohu tvrdit s jistotou, ale doufám, že to bude takto. Jsem pevně přesvědčena, že pokud tento sport chce být úspěšný, měl by mít spravedlivé platformy."