Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Sepang bude rychlejší a náročnější

Sepang bude rychlejší a náročnější

Jarno Zaffelli upravuje Tilkeho první okruh.

Mezinárodní okruh v Sepangu právě prochází úpravami a mimo jiné bude pozměněn i jeho profil. Zajímavostí je, že Sepang je prvním okruhem kompletně navrženým a postaveným společností Hermanna Tilkeho, ale úpravy dělá italská společnost Dromo pod vedením Jarna Zaffelliho.

Majitelé okruhu původně chtěli pouze vyřešit problém z odtokem dešťové vody z trati, ale podrobná studie odhalila několik dalších problémů. Zaffelli se proto po konzultaci problémů s FIA a FIM pustil do větších úprav a Formule 1 i MotoGP budou už letos závodit na upraveném okruhu s vyměněnými obrubníky, rychlejší druhou i devátou zatáčkou a upravena bude i ikonická poslední, téměř 180° zatáčka, do které jezdci brzdí z druhé nejdelší rovinky okruhu a snaží se o co nejlepší výjezd na hlavní rovinku.

"Očekáváme, že formule 1 bude rychlejší hlavně v druhé a deváté zatáčce a největší změnou bude nový tvar poslední zatáčky, která před jezdce postaví novou výzvu. Ideální stopa je nyní úplně jiná a každý, kdo bude na vjezdu příliš rychlý, tím otevře dveře na výjezdu. Takže kdybych přišel jako divák, rozhodně bych chtěl lístek s výhledem na poslední zatáčku," řekl Zaffelli.

FIA úpravy zkontroluje v květnu, závod F1 se pojede v říjnu.
 
sepang423