Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Simon Pagenaud si připsal druhé vítězství v řadě

Simon Pagenaud si připsal druhé vítězství v řadě

Honda Indy Grand Prix of Alabama – průběh a výsledky závodu

Minulý týden oslavil první vítězství v barvách týmu Penske, a hned za sedm dní k němu Francouz Simon Pagenaud přidal triumf druhý. Po vítězství na městském okruhu v Long Beach se Pagenaud radoval také na okruhu Barber Motorsports Park v Alabamě. Na druhém místě skončil Graham Rahal, který s Pagenaudem svedl napínavý souboj o vítězství. V předposledním kole se před Willa Powera probojoval na bronzový stupínek loňský vítěz Josef Newgarden.

Start závodu se na první pokus nepovedl. Carlos Muňoz zezadu nabral Mikhaila Aleshina a poslal jej do hodin. Mimo trať se ocitl také Jack Hawksworth. Start se tak musel o tři kola odložit. Při druhém pokusu se na krátko dostal mimo trať Sató. To nejdůležitější se ale odehrálo v páté zatáčce.

Bourdais před ní nedobrzdil, přejel před obrubník na vnitřní straně a trefil Scotta Dixona. Loňský šampion se otočil napříč dráhou. Naštěstí se mu ale téměř zázračně dokázali všichni ostatní piloti vyhnout. Bourdais i Dixon dokázali pokračovat a zpomalovací vůz na trať nemusel. Na konci kola se navíc Newgarden dostal před Powera.

Ten mu ale předjetí vrátil během prvního kola zastávek v boxech mezi 14. a 21. kolem. Po pit stopech ztrácel Power na vedoucího Pagenauda 3,6 vteřiny. Za ním byl Newgarden, Rahal, Kahaan, Hinchcliffe a po startu z posledního místa Montoya. Dixon jezdil na 15. příce.

Ve 39. kole se Rahal dostal před Newgardena, který ale záhy zamířil podruhé k mechanikům. Krásný souboj sváděli Hinchcliffe, Kanaan, Montoya a Castroneves. Oba piloti týmu Penske se nakonec před zkušeného Brazilce dostali. Ale ten měl handicap v podobě tvrdé sady pneumatik. Ta sice více vydržela, ale v průběhu prvních kol na červené pneumatiky výrazně ztrácela.

V polovině závodu se Pagenaud dotáhl za Dalyho, který jezdil na předposledním místě. Lídr závodu jej ale nedokázal předjet o kolo a postupně díky tomu smazali svou ztrátu nejen Power, ale také Rahal. Mobilní šikanu v podobě Dalyho Pagenaud nezdolal. V 64. kole se ale Montoya dostal před Hinchcliffea a už byl v první pětce.

Power v 65. kole zamířil do boxů. Kvůli problémům s tankováním se ale pit stop natáhl na 10 vteřin. Toho v kole následujícím využil Rahal, který se po své zastávce v boxech vrátil před Powerem. Pagenaud díky pit stopu zdolal Dalyho, toho měl navíc mezi sebou a Rahalem. Ten potřeboval téměř dalších 10 kol na to, aby se před pomalejšího pilota probojoval. Povedlo se mu to v 74. kole. O šest okruhů později už měl Pagenauda na dostřel, protože ten se opět zasekl za pomalejšími jezdci.

V 82. kole to Rahal na Pagenauda zkusil. Vybral si ale místo, kde se normálně nepředjíždí, do Francouze vrazil a vytlačil jej mimo trať. Ale kryt zadního pravého kola Pagenauda i Rahalovo přední přítlačné křídlo kolizi ustály. O tři kola později se Pagenaud dozvěděl, že pokud chce zpátky před Rahala, musí jej předjet. Za kontakt totiž Rahal od INDYCAR penalizaci nedostal.

Tři kola před koncem to Pagenaud zkusil v páté zatáčce. Do souboje se ale přimíchal také o kolo zpět jedoucí Hawksworth. Když se Rahal chtěl rychle dostat před pomalejší vůz, urazil o něj levou stranu předního křídla. Tím svůj osud v čele závodu zpečetil. Pagenaud si počkal na příhodný okamžik a před Rahala se protáhnul. Ten měl teď spíš starost s tím, aby jej nepředjel třetí Power.

Ale mezi oběma piloty byly tři o kolo zpět jedoucí piloti. Navíc Power v předposledním kole přišel i o třetí místo, když se před něj dostal Newgarden. Ale ani ten nepřekonal vozovou hradbu, která jej oddělovala od opatrně jedoucího Rahala. Ten tak podruhé v řadě skončil na Barber Motorsports Parku na stříbrné příčce.

Pagenaud díky vítězství navýšil vedení v šampionátu. Jeho vstup do sezóny je skutečně fenomenální – dvě druhá místa a dvě vítězství. Scott Dixon po nehodě v prvním kole nakonec postoupil na 10. příčku. Poprvé tak na Barber Motorsports Parku chyběl na stupních vítězů. Na těch ale nechyběl loňský vítěz Newgarden. Naopak Power skončil, stejně jako vloni, na čtvrté příčce. Ta pátá patřila po startu z posledního místa Montoyovi.

Piloty Verizon IndyCar Series teď čekají dva volné víkendy. Příští závod se jeden 14. května na okruhu uvnitř Indianapolis Motor Speedway. A tím už začíná maraton, který vyvrcholí 29. května stým ročníkem slavné pětistovky v Indianapolisu.

p.
 Jezdec  Tým
M
Čas/odstup
1.
 S.Pagenaud  Team Penske
C
01:48:42.3334
2.
 G.Rahal  Rahal Letterman Lanigan Racing
H
+ 13.7476
3.
 J.Newgarden  Ed Carpenter Racing
C
+ 15.8039
4.
 W.Power  Team Penske
C
+ 16.7315
5.
 J.P.Montoya  Team Penske
C
+ 21.1160
6.
 J.Hinchcliffe  Schmidt Peterson Motorsports
H
+ 23.6222
7.
 H.Castroneves  Team Penske
C
+ 25.5391
8.
 T.Kanaan  Chip Ganassi Racing
C
+ 27.9007
9.
 C.Kimball  Chip Ganassi Racing
C
+ 31.8726
10.
 S.Dixon  Chip Ganassi Racing
C
+ 29.0603
11.
 R.Hunter-Reay  Andretti Autosport
H
+ 40.7485
12.
 M.Andretti  Andretti Autosport
H
+ 53.3648
13.
 T.Sato  A.J. Foyt Enterprises
H
+ 55.2122
14.
 C.Muňoz  Andretti Autosport
H
+ 1:03.5214
15.
 A.Rossi  Andretti/Bryan Herta
H
+ 1:04.8661
16.
 S.Bourdais  KV Racing Technology
C
+ 1 kolo
17.
 M.Aleshin  Schmidt Peterson Motorsports
H
+ 1 kolo
18.
 L.Filippi  Dale Coyne Racing
H
+ 1 kolo
19.
 J.Hawksworth  A.J. Foyt Enterprises
H
+ 1 kolo
20.
 C.Daly  Dale Coyne Racing
H
+ 1 kolo
21.
 M.Chilton  Chip Ganassi Racing
C
+ 1 kolo