Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Potřebuje F1 hlučnější motory?

Potřebuje F1 hlučnější motory?

Hasegawa a Boullier se neshodnou.

Jusuke Hasegawa a Éric Boullier se neshodnou v odpovědi na otázku, zda F1 potřebuje uměle zvyšovat hlučnost motorů. Šéf programu Hondy v F1 je proti, nevidí k tomu žádný důvod, ale podřídí se rozhodnutí Komise F1, která automobilkám uložila povinnost vyvinout takové zařízení.

"Nechápu, proč potřebujeme zavést něco, co bude uměle vytvářet hluk, ale FOM to chtělo a my se přizpůsobíme," řekl Hasegawa. "Ale já osobně nechápu, na co to bude dobré. Nesouhlasím s tím a nevím, proč by F1 musela dělat obrovský kravál, ale přizpůsobíme se jejich názorům. Jako účastníci F1 máme určité povinnosti, takže ano, akceptujeme to a přizpůsobíme se."

Éric Boullier je naopak přesvědčený, že hluk sice nemá s novými technologiemi hybridních pohonných jednotek moc společného, ​​ale diváci na tribunách budou díky němu mít silnější zážitek.

"Myslím, že do tohoto rozhodnutí bychom neměli plést technologii. Technologie je správná, máme hi-tech hybridní pohonné jednotky," vysvětluje závodní ředitel McLarenu. "Jedním z následků požívání této technologie a menších spalovacích motorů je změna zvuku. Nižší hlučnost se pak dá označit za jeden z problémů, tohle ale prostě nemá nic společného s technologií. Jde o show, protože fanoušci chtějí jiný zvuk. Něco podobného už používají některé sportovní silniční vozy, tak proč nezjistit, zda by se to líbilo i našim fanouškům? Ale jak jsem řekl, není to otázka technologie."