Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Je to oficiální! IndyCar se vrací do Watkins Glen

Je to oficiální! IndyCar se vrací do Watkins Glen

Pojede se v září místo zrušeného Bostonu.

INDYCAR v pátek odpoledne potvrdila, že na začátku září zamíří na populární historický okruh Watkins Glen International ve státě New York. V kalendáři tak nahradí zrušený závod v ulicích Bostonu, který před dvěma týdny odpískal promotér, když se nedohodl s městem Boston. Tak, jak bylo plánováno v případě Bostonu, závod se pojede první zářijový víkend, kdy Američané slaví Svátek práce.

„Je skvělé mít Verizon IndyCar Series zpátky ve Watkins Glen,“ řekl Jay Frey, prezident INDYCAR pro závodění a operace. „Musíme vyjádřit ohromné množství díky prezidentovi okruhu Michaelu Printupovi a všem jeho lidem za jejich práci, která umožnila toto v tak krátkém čase zrealizovat.“

„Očividně, Watkins Glen má úžasnou historii a je to trať, na které budeme moci dobře ukázat naše závodění a vzrušení, které naše série nabízí. Naše sezóna skvěle začala a my se nemůžeme dočkat, až přivezeme IndyCar Series zase fanouškům ve Watkins Glen,“ dodal Jay Frey.

Americké formule závodily v Glen v letech 1979 až 1981 a pak od roku 2005 do roku 2010. První dva závody se jely na krátké verzi okruhu, ty ostatní na dlouhé verzi s tzv. botou. Nejúspěšnějším pilotem v Glen je Scott Dixon, který vyhrál závody v letech 2005, 2006 a 2007. Formule 1 v letech 1961 až 1980 odjela ve Watkins Glen dvacet velkých cen.

Krásné vzpomínky mají na okruh ve Watkins Glen Ryan Hunter-Reay a tým Dale Coyne Racing. Právě vítězství v Glen v roce 2008 pro tým Bobbyho Rahala dost možná Hunter-Reayovi zachránilo kariéru a umožnilo mu, že v příštích letech získal místo u špičkové stáje Andretti Autosport, vyhrál titul a závod 500 mil Indianapolis. V roce 2009 přivezl zase týmu Dale Coyne Racing vloni tragicky zesnulý Justin Wilson vůbec první vítězství ve čtvrt století dlouhé historii třetí nejstarší stáje v IndyCar.

„Jsme nadšení, že můžeme přivítat IndyCar zpátky v Glen,“ řekl prezident okruhu Michael Printup. „Skutečnost, že jsme vše dohodli tak rychle, ukazuje, jak jsme všichni byli motivovaní k tomu, abychom to pro naše fanoušky a závodníky domluvili. Tahle dohoda vznikla za čtrnáct dní, což je myslím ve světě motorsportu rekord.“

„Formulové závodění a Watkins Glen jsou synonyma,“ dodal Printup. „Bylo to tak velmi, velmi dlouho. Tyhle vozy budou na dráze nesmírně rychlé. Závodit „v botě“ je jedna z nejlepších věcí, kterou můžete v motorsportu vidět. Zatáčíte doleva, následuje ostrá zatáčka doprava, další doprava a nahoře další ostrá doleva. Je to jedna míle za pár vteřin. S těmito vozy IndyCar to bude úžasné.“

Letošní sezóna je ve znamení návratů populárních okruhů s bohatou historií závodění. Fanoušci si letos už užili návrat na ovál ve Phoenixu. Vedle Watkins Glen se mohou těšit ještě na jeden nádherný a tradiční americký přírodní okruh, trať Road America ve Wisconsinu.