Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Kdo má nejlepší a nejhorší šasi?

Kdo má nejlepší a nejhorší šasi?

Red Bull opět nejrychlejší, na Williamsu je nejlepší motor.

Web Autosport mívá během volných tréninků svého experta v blízkosti nejzajímavějších zatáček, kde sleduje rozdíly mezi jezdci a jejich vozy a po závodě na okruhu Barcelona-Catalunya sestavil i žebříček šasi od nejlepšího po nejhorší. Výsledkem porovnávání průjezdů několika zatáčkami nemusí být absolutně přesné pořadí od nejlepšího po nejhorší, ale Ben Anderson k němu přidává mnoho zajímavých postřehů.

1. Red Bull RB12
Je, podle Andersona, rozhodně nejlepším vozem. Zcela bez konkurence při brzdění, super-stabilní ve vysoké rychlosti a velmi silný v nájezdech i vrcholech pomalejších zatáček. S motorem Mercedes by to jistě byl vítězný stroj.

2. Mercedes W07
Mercedes má nejlepší pohonnou jednotku, ale šasi za ní téměř nezaostává a nebýt Red Bullu, bylo by taky nejlepší z celého pole. RB12 ale vyhrává díky stabilitě v rychlých i pomalých zatáčkách.

3. Ferrari SF16-H
V ničem slabé, ale ani výjimečné. V rychlých zatáčkách krok za Mercedesem a v pomalých horší než Red Bull.
 
4. McLaren MP4-31
Autosport nepochybuje, že jeho největší slabinou je pohonná jednotka, která ovlivňuje i jeho rychlost v rychlých zatáčkách, ale v pomalých vypadá dobře. Navzdory občas nestabilní zadní části by se se špičkovým motorem mohl ucházet o vítězství.

5. Toro Rosso STR11
Jeho silnou stránkou je stabilita v rychlých zatáčkách, ale při brzdění a v pomalých zatáčkách je vidět velký rozdíl oproti top týmům.

6. Williams FW38
Solidní v každé kategorii, ale jezdcům se může postarat o horké chvilky při průjezdu rychlými zatáčkami, kde vyžaduje absolutní preciznost. Nájezdy do pomalých zatáček jsou lepší než loni, ale zůstaly slabinou. Také má dobrou trakci, ale jeho nejlepší částí je i přesto motor od Mercedesu, díky kterému poráží McLaren i Toro Rosso.

7. Force India VJM09
Indickému týmu se vydařila přední část vozu, díky čemuž získává v krátkých zatáčkách, v delších se ale projeví nízká úroveň přítlaku a nestabilita zadní části spolu s horší trakcí. Tyto problémy zjemňuje nastavením "ala Red Bull" s vysokou zádí vozu. V Barceloně nasadil významné novinky, díky nimž se má přiblížit k Williamsu.

8. Renault R.S.16
V podstatě upravený loňský Lotus E23 je velmi dobře ovladatelným vozem, ale prostě mu chybí výkon motoru i přítlak.

9. Haas VF-16
V Barceloně se ukázala nervozita tohoto vozu v rychlých zatáčkách a hlavně při rychlých změnách směru. Ztracené pak částečně doháněl díky trakci a rychlosti na rovinkách. Něco jako horší Williams s motorem Ferrari.
 
10. Sauber C35
Sauber měl už v zimě finanční problémy a letos prakticky nepokračuje ve vývoji, ale alespoň je viditelně lepší než Manor, zejména v delších stintech.

11. Manor MRT05
Nejslabší stáj se přiblížila konkurenci, ale ještě ji nedohnala. Podobně jako vůz Force India, i tento má dobrý předek, ale masivně ztrácí kvůli celkové úrovni přítlaku a trakci. Samozřejmě mu pomáhá výkon pohonné jednotky Mercedes.