Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Mitch Evans: Jednou dole a jednou nahoře

Mitch Evans: Jednou dole a jednou nahoře

Rozhovor s pilotem GP2

Mitch Evans přišel do GP2 v roce 2013 jako úřadující šampión GP3. K tomu se vázala i velká očekávání. Za tři doposavadní sezóny sice v GP2 nasbírat šest vítězství a spoustu stupňů vítězů, do bojů o titul ale doopravdy nikdy nezasáhl. Letos po dvou letech opustil tým Russian Time a zamířil do Camposu. Po prvním víkendu v Barceloně to vypadá, že si nevybral dobře. V obou závodech skončil daleko za body. My jsme ho právě o jeho neveselém víkendu  přímo na místě vyzpovídali.

GP2 má za sebou dlouhou pětiměsíční zimní přestávku, jak jsi jí strávil?
Byl jsem na Novém Zélandě, vrátil jsem se tam na Vánoce za svojí rodinou. V té době je tam léto, takže bylo krásné opustit zimu v Evropě, užít si léto, a vrátit se do Evropy na sezónu, když už i tam je léto. Takže co je pro ostatní zimní přestávka, je pro mě letní přestávka. 

Nyní v GP2  začínáš svojí čtvrtou sezónu. Na svém kontě máš hodně vítězství i pódiových umístění. Ale přeci jen, jako Šampion GP3, očekával jsi něco víc, když jsi v GP2 začínal?

Ano, od té doby co jsem v GP2 to z mnoha důvodů občas bývalo těžké. Poté co jsem vyhrál v GP3 bylo všechno dobré, ale pak to v GP2 začalo jít hodně nahoru dolů. A touto cestou to stále pokračuje. Snažím se hledat příčiny, ale pravdou je, že jsem v GP2 očekával lepší výsledky.

Poslední dva roky jsi strávil v týmu Russian Time. Dostal jsi díky tomu příležitost lépe poznat ruskou kulturu i ruské lidi? Co si o nich myslíš?
Ano, poznal jsem lépe ruskou kulturu, což je cool. Než jsem přišel do Russian Time, nikdy jsem žádné Rusy nepotkal. Většina lidí z týmu jsou sice Britové, ale vlastníci a můj týmový kolega byli Rusové. Byli velmi přátelští a sedli jsme si spolu. Byly to s nimi pěkné dva roky, dobrý tým. A také bylo dobré získat zkušenosti s jinou kulturou a způsobem jejich práce.

Nyní začínáš novou etapu s týmem Camposem. Jaké jsou tvé cíle pro tuto sezónu?
Cíle jsou, co se týče snahy získat titul, celkem jasné. I když to tento rok bude velmi těžké, jelikož je tu mnoho dobrých jezdců i týmů. Bude to těžké, ale my se budeme snažit z této sezóny vytěžit maximum a uvidíme, kam nás výsledky donesou. Náš cíl je skončit co nejvýše to bude možné.

Loni jsi začal s vytrvalostními závody, přesto pořád pokračuješ v GP2. Znamená to, že F1 je stále tvůj cíl?
Snažím se o tom, ale realistické to asi není. Na letošek jsem měl několik příležitostí v jiných kategoriích, ale nedohodli jsme se, takže je to skvělá příležitost být opět tady. Samozřejmě,  hledám příležitosti ve formuli 1, ale v současné době to nevypadá, že by to bylo možné. 

Letos se 24 hodin Le Mans kryje se závody GP2 v Baku. To je velmi špatná situace pro hodně pilotů GP2, včetně tebe (Mitch loni skočil ve své kategorii druhý), kde ses rozhodl ten víkend závodit?

Ano bohužel se to kryje. Loni jsem si Le Mans hodně užil, byla to dobrá akce. Doufám, že letos v GP2 budu schopen dosahovat dobrých výsledků a sezónu dobře zakončit, takže se chci zaměřit na to. V Le Mans budu závodit zase někdy v budoucnu.

Jak se piloti připravují na nové tratě jako je Baku?
Tohle je opravdu těžké. Protože nikdo na té trati ještě nezávodil a také není úplně hotová. Takže nikdo neví, jak bude přesně vypadat, což pro nás bude velmi těžké. Slyšel jsem něco o tom, že ta trať je velmi rychlá po celé své délce. Samozřejmě je to městská trať, takže to bude obtížné, ale kromě tohohle o tom nic nevíme.

 

Loni Mitch zakončil sezónu vítězstvím v Abu Dhabi, úvod letošní sezóny však pro něj byl spíše flustrující