Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Extrémně šťastný Pérez chválí strategii

Extrémně šťastný Pérez chválí strategii

Třetí místo věnoval Vijayovi Mallyovi.

"Jsem extrémně šťastný, můj tým odvedl ohromnou práci při tvorbě strategie, měli jsme skvělé zastávky, fantastický den," těšil se včera v Monaku Sergio Pérez, který pro Force India vybojoval už třetí pódiové umístění a získal body, které mohou rozhodnout o konečném postavení tohoto týmu v Poháru konstruktérů. Třetí místo věnoval šéfovi týmu Vijayovi Mallyovi, který tento tým koupil jako nejslabší stáj F1.

Pérez startoval z osmého místa a za cestu vpřed vděčí své rychlosti i strategií a rychlé práci mechaniků v boxech, díky čemuž se po druhé zastávce dostal na třetí místo, které pak bez problémů ubránil až do konce závodu.

"I na suchu potřebujete být stoprocentně koncentrovaní, tak si asi umíte představit, jaké to tu bylo za takových podmínek. Myslím, že klíčovým faktorem byly naše zastávky. Nejprve jsem zastavil pro přechodné pneumatiky, a když jsem se pak týmu zeptal, řekl, že to s nimi nevypadá bůhvíjak dobře. Myslel jsem, že by bylo dobré vydržet ještě pár kol, ale nakonec to vyšlo skvěle. Přeskočili jsme Hülkenberga a další vozy, takže to byl opravdu klíčový okamžik.

Při první zastávce jsem do boxové uličky vjel za Sainzem a můj tým odvedl fantastickou práci, takže jsem se před něj dostal v boxové uličce. Pak jsme čekali na správný moment pro výměnu na slicky. Udělali jsme to o kolo dříve než Rosberg s Vettelem a dostali se tak i před nich, což bylo opravdu skvělé. Nejprve nebylo jednoduché neudělat na slickách chybu (na ještě částečně mokré trati) a v posledních kolech na mě tlačil Vettel, ale já jsem se staral hlavně o pneumatiky. Fantastický výsledek pro náš tým a každý v mém týmu si ho zasloužil. Podle mě jsme dnes odvedli ze všech nejlepší práci, takže jsem velmi, velmi šťastný."
 
Podstatně méně šťastný je Nico Hülkenberg. Startoval z lepšího místa než Pérez, ale jak už řekl jeho týmový kolega, během prvních zastávek v boxech se místa vyměnila. Hülkenberg, stejně jako Sebastian Vettel, doplatil na to, že se po zastávce zasekl za Felipe Massou natahujícím svůj stint na sadě modrých pneumatik, čímž celý vláček za ním ztrácel každé kolo několik sekund. Hülkenberg se ještě blýskl předjetím Nica Rosberga pár metrů před šachovnicovou vlajkou, ale i tak z toho bylo až šesté místo.

"Pro mě byl závod velkým zklamáním, přestože jsem si odnesl body," řekl Hülkenberg. "Neměli jsme dobře načasované zastávky v boxech. To mě stálo pozice a vhodilo do provozu. Prakticky mi to zničilo závod, protože celý zbytek odpoledne jsem strávil zaseknutý na jednom místě. Je to o to více frustrující, že dnes jsem měl rychlost na to, abych se dostal na stupně vítězů.

Přes Rosberga jsem se dostal dobrým manévrem na výjezdu z poslední zatáčky. Pneumatiky už byly zcela sjeté, mrholilo a nebylo snadné udržet vůz ve správném směru, ale měl jsem lepší výjezd ze zatáčky. To ale nic nemění na pocitu, že jsme propásli obrovskou příležitost."