Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Renault překvapil i Alaina Prosta

 Renault překvapil i Alaina Prosta

Po dvou letech najednou velký skok.

Síla B-verze letošní pohonné jednotky Renault se ještě nemohla projevit naplno, hustota zatáček na krátkém okruhu v Monte Carlu jí to neumožnila. Z vyjádření továrního týmu i týmu Red Bull Racing je ale cítit velká spokojenost. Francouzské automobilce se tedy zřejmě podařilo jednorázově smazat velkou část manka na německou a italskou konkurenci, což překvapilo i její ambasadora Alaina Prosta, který dohlíží na její tým ve Formuli E a v Monte Carlu byl podpořit tovární tým ve Formuli 1.

"Ano, všichni asi mohou být trochu překvapeni, protože to bylo těžké. Víte, u motoru a šasi, hlavně když děláte šasi, můžete mít předem velmi pěkná čísla z větrného tunelu, ale přijdete na trať a zjistíte, že věci nefungují přesně podle očekávání. A většinou je to negativní překvapení, nikdy ne pozitivní. Ale v Monaku bylo vše podle předpokladů, jak jsme očekávali, ale ještě o trochu lepší A je to velké překvapení, když vezmete v potaz, jaké byly uplynulé dva roky," řekl Prost.

"Ale nakonec, pro F1 je typické, že platíte za rozhodnutí, která jste udělali nebo neudělali před dvěma, třemi lety. Renault dlouho dokazoval, že umí dělat dobré motory F1 a není důvod, proč by to teď mělo být jinak. Takže dobré překvapení, velmi pozitivní."
 
Renault obnovil svůj tovární tým, ale není to velkolepý návrat. Po týmu Lotus F1 zdědil nepříliš rychlý vůz a přes zimu ho stihl upravit jen minimálně. Podle Prosta je proto velmi dobré, že pokračuje v dodávání svých pohonných jednotek Red Bullu.

"Podle mě je to pozitivní, opravdu. Tovární tým má své šasi i motor a může mezi nimi být zdravá soutěživost, ale může se to i zvrtnout do nezdravého soupeření. Ale takto je alespoň zřejmé, že motor je dobrý, což může být velmi dobré pro tým kolem motorů a samozřejmě i velmi dobré pro Red Bull. Také je to dobrá motivace (pro tým Renaultu). Téměř by bylo možné říci: "OK, motor je v pořádku, a pokud se chceme zlepšit, můžeme se koncentrovat na…“ Můžete dělat hodně věcí, takže je dobré vědět, že jeden element je OK."