Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Stroll si řekl o sedačku u Williamsu

Stroll si řekl o sedačku u Williamsu

F3 na Norisringu.

Formule 1 se po této sezoně pravděpodobně rozloučí s Felipem Massou a jako o možném "novém" jezdci stáje Franka Williamse se často hovoří o Jensonovi Buttonovi. Po poločasu evropského šampionátu Formule 3 se ovšem na pole-position pro tento kokpit stále výrazněji dere nová tvář: senzační Lance Stroll!

Tmavovlasý Kanaďan splňuje všechny předpoklady, stát se úspěšným automobilovým závodníkem: po polovině letošních podniků jasně vede v mistrovství Evropy Formule 3 a k tomu má díky otci-miliardáři podobné finanční zázemí, které je přinejmenším porovnatelné s rozpočtěm Red Bullu. Je proto logické, že si na jeho služby brousí zuby nejeden šéf týmu Formule 1. Nejrychleji v tomto ohledu reagoval Frank Williams, když začátkem roku Lancovi přidělil roli "vývojového jezdce". Stroll senior pravděpodobně vlastní podíly Britova týmu, stejně tak, jako koupil část italské stáje Prema-Theodore, za kterou jeho fílius letos startuje.  Perfektně anglicky, francouzsky a italsky hovořící Lance minulý víkend na Norisringu znovu potvrdil, že mu nechybí výjimečný talent a ve všech třech závodech víkendu náležitě "zametl" s konkurencí. Nebuďme tedy překvapeni, bude-li sestava stáje Williams-F1 příští rok znít Bottas-Stroll...

Stroll letos jede svou druhou sezonu ve Formuli 3 za tým  Prema-Theodore, do Norimberka přijel jako lídr šampionátu a v neděli večer ho opustil jako naprostý dominátor, který měl svým rivalům navrch nejen co do rychlosti, ale i do zralosti a inteligence.

V prvním ze dvou sobotních závodů sice dlouho vedl novopečený "Junior BMW", Joel Eriksson před Strollovým velkým soupeřem Calumem Illotem, pilot červené Prema-Dallary ovšem nenechal své soupeře ujet. Když se pak Illot pokusil o příliš optimistický manévr na brzdě a s Erikssonem se srazil, byl Stroll na místě a převzal vedení, které chladně proměnil ve vítězství.

Odpoledne, během druhého závodu, nalezl "formu, kterou dlouho hledal" francouzský outsider Anthoine Hubert. Jezdec týmu Van Amersfoort bez chyby držel první místo od startu až do cíle. Stroll chytře poznal, že toho  dne bude výhodnější, sebrat důležité body za druhé místo  a doprovodil šťastného Huberta do cíle, aniž by se pokusil o hlouposti. Třetí dojel domácí Maximilian Guenther.

Svůj výborný víkend na "Reichsparteitagsgelaende" korunoval vývojář (a brzy jistě i pilot) Franka Williamse druhým triumfem v neděli. Zatímco kolem něj opět létaly třísky (závod musel být po Piquetově nehodě přerušen), inkasoval Kanaďan před Hubertem s Camarou další plný počet bodů a není za normálních okolností v šampionátu k dostižení...

Stav ME-Formule 3 po 15 z 30 závodů:
1. Lance Stroll                  234 b.
2. Maximilian Günther    148 b.
3. Calum Ilott                   140 b.
4. George Russell          126 b.
5. Nick Cassidy               111 b.

Stupínek vítězů po prvním závodě: Kari, Stroll a Cassidy.

Technici stáje Prema-Theodore se o svůj diamant v letním vedru starali velmi pečlivě.

Start prvního závodu v sobotu: Stroll je tam, kde letos strávil většinu závodních kilometrů - v čele.

Velká čest: Joel Eriksson byl před závodem povolán do kádru juniorů BMW. V prvním závodě F3 dlouho hájil první místo.

 

Těšil se v sobotu odpoledne z prvního triumfu ve Formuli 3: doposud relativně bezbarvý Francouz Anthoine Hubert.

Betonové zdi Norisringu neprominou žádné uklouznutí mimo ideální stopy.

Právě takovou zeď trefil při výjezdu z esíčka Brit Ben Barnicoat - a bolelo to.

Pedro Piquet zažil další slabý víkend: dvakrát se kvalifikoval jen jako poslední, na body zajel jen jednou a ve třetím závodě těžce havaroval.

Ve Formuli 3 podporuje Red Bull Brazilce Camaru a Fina Kariho. Oba zatím zůstali daleko za očekáváním.

Jediný domácí německý jezdec ve Formuli 3 je Maximilian Guenther.

Silná sestava týmu Prema-Theodore při autogramiádě (kde se zájem publika držel v mezích): Stroll, Cassidy, Aron a Guenther.

Strollův velký konkurent Calum Illot neměl dobrý víkend...

Poslední tipy před startem: Eriksson a šát týmu Motopark, Timo Rumpfkeil.

Všichny za neortodoxním Pace-Carem: závody F3 se neobešly bez neutralizací...