Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Leclerc a Boschung vítězí v GP3 ve Spielbergu

Leclerc a Boschung vítězí v GP3 ve Spielbergu

Počasí závodníkům příliš nepřálo.

S náladami přírody se v Rakousku nejlépe vypočádali Charles Leclerc a Ralph Boschung.

Na Red Bull Ringu absolvoval šampionát GP3 svůj teprve druhý podnik sezony a volný trénink dokumentoval neuvěřitelnou vyrovnanost. Až na Calderonovou, kterou zlobila prázdná baterie, se celé pole vtěsnalo de jediné sekundy! Nejrychlejší byl nejvýjimečnější z talentů letošního ročníku Charles Leclerc před týmovým kolegou ze stáje ART, Nyckem de Vriesem. Slibného času dosáhl i Slovák Richard Gonda - byl pátý. Session ovšem poněkud zastřela těžká nehoda Giuliana Alesiho, který svůj vůz za vysoké rychlosti zavrtal do bariéry první zatáčky. Mladík byl odtransportován do nemocnice zůstal ale nezraněn. "Zbytek víkendu ovšem nepojede. Zbrždění bylo příliš brutální," vysvětlil jeho otec, bývalá hvězda F1, Jean.

Také sobotní kvalifikaci ovládli jezdci týmu ART. Výborný Leclerc tentokrát nadělil kolegům Albonovi a de Vriesovi půl sekundy, za nimi se kvalifikoval Švýcar Boschung (Koiranen) a čtvrtý pilot ARTu, Japonec Fukuzumi. Nejlepší desítku doplnili Parry, Tunjo, Dennis, Hughes a Ferrucci. "To kolo mi sedlo, tak ohromný náskok jsem ale sám nečekal," komentoval svou pole-position Leclerc. Richard Gonda na jezdce z Monaka ztrácel 1,3 sekundy a musel se spokojit s bezvýhledným 20. startovním místem.

Do prvního závodu v sobotu Leclerc sice nevyrazil nejlépe, již ve třetí zatáčce ovšem předjel Alexandra Albona a byl znovu první. Od této chvíle znovu předvedl svůj ohromný talent a jasně vyhrál. Na tom nic nezměnila ani přeháňka těsně před koncem. Byl o tolik rychlejší, než ostatní, že ho tým dokonce vybídl k pomalejsší jízdě!

Albon s de Vriesem se postarali na místech dvě a tři o kompletní triumf ART. Zbývající bodovaná místa si rozdělili Švýcar Boschung,  Ital Fuoco, Walesan Parry, Japonec Fukuzumi, Britové Hughes s Aitkenem a Thajec Stuvik.
Richard Gonda předvedl velmi agresivní tah kupředu a předjel nejvíce soupeřů. Propracoval se až na 12. místo, po nehodě s Terešenkem (za kterou byl penalizován) ale odpadl.

Nedělní závod na 18 kol byl odstartován za deště a šedé mraky nad Spielbergem nevěštily nic dobrého. Mladíci GP3 se museli počátečně spokojit s jízdou za Safety Carem. Šnečí procesí za Berndem Mayländerem se změnilo ve frašku. Charlie Whitting se bál, nechat jet  mladé divochy naostro a pole se plazilo kolo za kolem za vodícím vozem. Dallarám-GP3 to zjevně nesvědčilo a jeden vůz za druhým zůstal v následku pomalé jízdy a vlhkosti na trati stát - mezi nimi i modrý monopost Gondy.

Od desátého kola se přeci jen smělo závodit. Poleman Hughes ztratil vedení hned v první zatáčce a po prvním kole vedl dobrý Boschung před Albonem, Fuocem a De Vriesem, než kvůli ukluznutí Terešenka na trať znovu vyjel Safety Car. Po re-startu měl před sebou lídr Boschung již jen pět kol, dlouho se ale naostro znovu nejelo: před pomalou zatáčkou Remus havarovali Dennis, Calderonová a v dešti podivně bledý Leclerc. "Závod" při kterém se naplno jelo jen půldruhého kola, skončil za Safety Carem v pořadí Boschung, Albon, Fuoco, De Vries, Aitken, Huges, Parry a Stuvik.

Pořadí šampionátu GP3 po čtyřech závodech:
1. Charles Leclerc           58 b.
2. Alexander Albon        53 b.
3. Antonio Fuoco            42 b.
4. Jake Hughes                31 b.
5. Nyck de Vries             31 b.