Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

GP3 v Silverstone- první triumfy pro Albona a Fuoca

GP3 v Silverstone- první triumfy pro Albona a Fuoca

Počasí opět závodníkům nepřálo.

Thajec Alexander Albon a Ital Antonio Fuoco si v Anglii dojeli pro první vítězství v GP3.

Kvalifikace třetího podniku GP3 sezony 2016 připomínala počasím události ve Spielbergu před týdnem. Také tentokrát mělo hrát počasí důležitou roli. Začátkem bylo chladno a jen lehce pršelo, proto se všichi jezdci snažili pokud možno rychle zajet své rychlé letmé kolo. Než začalo pršet silněji, tak se to nejlépe podařilo Rusovi Terešenkovi. Po nehodě Švýcara Joerga byla ale session přerušena, což dalo počasí možnost ke "zlepšení". Pršet poté sice nepřestalo, charakter asfaltu ale pořád ještě zvýhodňoval použití slicků a bylo možné, časy dále zlepšovat. Nakonec se prosadil Alexander Albon z týmu ART.

Thajec, který již minulý rok ve Formuli 3 a i při závodech GP3 v Rakousku potvrdil, že v mezinárodním sportu není pouze díky příspěvkům mecenášů, porazil svého vysoce hodnoceného týmového kolegu Charlese Leclerca. Monačan, který v pátek debutoval za Haas-Ferrari ve volném tréninku Formule 1, ovšem musel po své akci při posledním závodě na Red bull Ringu v postavení na startu o pět míst dozadu. První řada závodu GP3 v Silverstone tedy představovala malou senzaci: byla kompletně thajská! Druhý čas za Albonem si totiž dokázal zaznamenat jeho doposud málo výrazný krajan Sandy Stuvik. Asijská dominace pokračovala i třetím místem, které si zajistil debutant GP3, bývalá hvězda britské F4, Ind Arjun Maini. Jeho tým Jenzer nasadil po nedobrovolném odchodu Slováka Gondy jen dva vozy a i druhý "exot" ve švýcarském kokpitu, Malajec Akaš Nandy, se kvalifikoval jako dobrý osmý. Výborného výsledku dosáhl ve "vlhké loterii" kvalifikace i Rus Isaakyan na čtvrtém místě. Pozice pět a šest připadly favoritů Hughesovi a Fuocovi, nedělní vítěz z Red Bull Ringu Boschung se kvalifikoval za Japoncem Fukuzumim jako desátý. Dobrý návrat do kokpitu slavil i Giuliano Alesi, který se po své těžké nehodě před týdnem rehabilitoval výborným 11. časem. Postavení na startu plné outsiderů na špičce tedy sledovalo velmi zajímavý sobotní závod...

Poleman Albon není žádný začátečník, což potvrdil v sobotu večer výborným startem, kterým se katapultoval na špičku. Krajan Stuvik úspěšně obhájil druhé místo před Isaakyanem, Fuocem a Leclercem. Isaakyan mezi nejrychlejšími dlouho nevydržel. Po dvou kolech uklouzl z dráhy a oba juniorové Ferrari se dostali před něj. Oba, s Hughesem v závěsu, pak rychle dotáhli druhého Stuvika, který nekladl velký odpor.

Po deseti z dvaceti kol závodu tedy znělo pořadí Albon, Fuoco, Leclerc, Hughes a Stuvik. Talent z Monaka Leclerc hned v příštím kole předvedl, že si páteční debut ve Formuli 1 naprosto zasloužil. Příkladným manévrem se dostal před Fuoca na druhé místo a hned začal stahovat Albonův čtyřsekundový náskok. Dlouhán z Thajska, který již letos vyhrál sprint v Barceloně, si ovšem vítězství nenechal vzít a pod šachovnicovým praporkem projel o 1,6 sekundy před týmovým kolegou. Třetí dojel Fuoco před Parrym, de Vriesem, Boschungem, Janoszem, Dennisem, Stuvikem a Mainim. Pro Janosze a Dennise ale měli komisaři později nepěkné zprávy: za opakované opuštění dráhy byli penalizováni, což Poláka odsunulo na devátou pozici a Brita mimo body.

Nedělní sprint GP3 byl odstartován za mokra a jeho hlavními čtyřmi protagonisty byli Španěl Palou, Ital Fuoco, Monačan Leclerc a Nizozemec de Vries. Chráněnec Adriana Campose, Alex Palou sice dlouho vedl, těsně po poslední neutralizaci ovšem lehce uklouzl mimo, což pomohlo Leclercovi, Fuocovi a de Vriesovi do jeho závětří. Antonio Fuoco měl ze všech nejlepší finiš: nejdříve předjel Leclerca a když Palou znovu lehce chyboval, ujal se těsně před koncem vedení, které proměnil ve své první vítězství v GP3. Palou dojel před de Vriesem druhý, Nizozemec ale byl kvůli časové penalizaci posunut až na osmé místo za Leclerca, Ferrucciho, Schothorsta, Aitkena a Fukuzumiho. U Ferrucciho a Schothorsta se jednalo o první body v GP3 vůbec.

Silverstone bylo teprve třetím podnikem roku, pohled na celkovou tabulku ale svádí k závěru, že se o titulu asi rozhodne mezi Leclercem, Albonem a Fuocem.

Bodovaná místa v sobotu:

1. Alex Albon, ART

2. Charles Leclerc, ART

3. Antonio Fuoco, Trident

4. Matt Parry, Koiranen

5. Nyck de Vries, ART

6. Ralf Boschung, Koiranen

7. Sandy Stuvik, Trident

8. Arjun Maini, Jenzer

9. Artur Janosz, Trident

10. Alex Palou, Campos

 

Bodovaná místa v neděli:

1. Antonio Fuoco, Trident

2. Alex Palou, Campos

3. Charles Leclerc, ART

4. Santino Ferrucci, DAMS

5. Steijn Schothorst, Campos

6. Jack Aitken, Arden

7. Nirei Fukuzumi, ART

8. Nyck de Vries, ART

 

Celkový stav šampionátu

1. Charles Leclerc 86 b.

2. Alexander Albon 84 b.

3. Antonio Fuoco 72 b.

4. Nyck de Vries 42 b.

5. Ralf Boschung 38 b.