Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Haas s výběrem jezdců nespěchá

Haas s výběrem jezdců nespěchá

O místo v týmu má zájem mladý Američan.

Nový americký tým Haas ve své první sezoně vsadil na dva zkušené jezdce. Romain Grosjean dal košem Renaultu a stal se lídrem tímu z USA, zatímco Esteban Gutiérrez do něj přišel po roce stráveném v roli testovacího jezdce Scuderie Ferrari, která Haasu dodává pohonné jednotky i další části vozu. Pro jezdce z USA tedy místo nezbylo, co jeho majitel vysvětluje problémy, které by vznikly ze spojení nezkušeného jezdce a nezkušeného týmu. Ale jak bude sestava vypadat příští rok?

Jedna ze dvou kolonek je již téměř jistě rezervována pro jméno Romain Grosjean. Francouz mohl doufat v přestup do Ferrari, které však dalo novou smlouvu Kimimu Räikkönenovi a Sebastian Vettel své místo také neuvolní. 30letý jezdec v reakci na zprávu o Räikkönenově setrvání v Maranellu sám řekl, že mu nevadí zůstat další rok ve stejných barvách. Jméno jeho týmového kolegy se prý nedozvíme dříve, než skončí evropská sezóna.

"Chceme počkat alespoň do Monzy, pak se uvidí," řekl na margo jezdecké dvojice Günther Steiner, šéf týmu. "Nemáme proč spěchat. Známe možnosti a víme, že příští rok nám nic zlého nehrozí, takže není důvod panikařit. Když se vám daří, tak obyčejně nechcete dělat radikální kroky."
 
Proti Gutiérrezovi mluví především výsledková tabulka. Grosjean týmu dosud dovezl 28 bodů, Gutiérrez 0. Na jeho obhajobu ale třeba říct, že párkrát mu k bodu chybělo pouze trochu víc štěstí, na kontě má již tři jedenáctá místa.

"Myslím, že by bylo nespravedlivé hodnotit Estebana teď. Má za sebou několik závodů, kde okolnosti hráli proti němu. Nehodu, poruchu vozu… Nechceme na nikoho vyvíjet tlak. A kdybychom začali mluvit s některými lidmi, hned by se začalo spekulovat a z jezdců bychom pak kvůli nejistotě nedostali maximální výkony. Dohodli jsme se, že o sestavě pro příští rok nechceme mluvit před skončením evropské části sezony."

Pro Gutiérreze může být vážným soupeřem v boji o místo na startu velkých cen mladý americký jezdec Santino Ferrucci. 18letý jezdec přešel z motokár do americké série F2000, ale pak už jeho kroky vedly do evropských sérií F3 a GP3. Letos je jedním z dvojice vývojových jezdců Haasu, který mu svůj vůz svěřil na oba dny testů na okruhu v Silverstone. Druhým vývojovým jezdcem je Charles Leclerc, člen Ferrari Driver Academy, kterému se momentálně v GP3 daří mnohem lépe než Ferruccimu. Se dvěma vítězstvími a dalšími dvěma umístěními na stupních vítězů je po šesti závodech na čele průběžného pořadí.