Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Tatiana Calderón: Děvče, které konečně uspěje?

Tatiana Calderón: Děvče, které konečně uspěje?

Rozhovor s jedinou dívkou ve startovním poli GP3

U série GP3 jsme si už tak nějak zvykli, že v jejím poli každou sezónu najdeme minimálně jednu dívku. I když žádná z nich ještě většího úspěchu nedosáhla a spíše uzavíraly konec pole. Tento pohled by ráda změnila velmi sympatická kolumbijská závodnice Tatiana Calderón, která letos v GP3 zažívá svojí první sezónu. My jsme jí na jednom z jejích závodních víkendů vyzpovídali. 

Jak ses vlastně k závodění dostala?
Vždy jsem byla milovník sportu. Hrála jsem tenis, fotbal i jezdila na koni. Když mi bylo devět, poprvé jsem vyzkoušela pronajatou motokáru a hned jsem si to zamilovala. Na motokárovou trať jsem pak chodila každý den po škole i o víkendech. A pak jsme s mojí sestrou přemluvily našeho tátu, aby nám koupil vlastní motokáru a tak jsme obě dvě začaly společně závodit.

Hrála sis jako dítě spíše s panenkami nebo autíčky?
Pamatuju si, že jsem si hrála s oběma. Ale v té době jsem spíš hrála fotbal.U nás ve škole však holky příliš fotbal nehrály, takže jsem musela hrát s klukama. Řekla, že jsem si vybrala to nejlepší z obou světů.

Jak jsi spokojená se svými dosavadními výsledky v GP3?
Od prvního momentu, co jsem zkusila vůz GP3, jsem se v něm cítila opravdu pohodlně, a myslím, že jsem se do vozu adaptovala velmi dobře. Myslím, že máme velmi dobrou rychlost, jen se nám ještě nepodařilo ukázat náš opravdový potenciál.  Doufám, že v dalších závodech ještě budu moci předvést, co skutečně umím.

 

V GP3 závodilo již mnoho dívek, ale bez větších úspěchů. Myslíš, že bys to mohla změnit?
Myslím, že každý pilot je jiný. Aktuálně se cítím ve voze i s týmem velmi dobře. V předsezonních testech jsme ukázali rychlost, teď se nám jen musí podařit dát vše dohromady, protože je to velmi vyrovnaný šampionát. Ale opravdu bych chtěla změnit tento pohled na dívky.


Jako žena, cítíš nějaké fyzické nevýhody při řízení vozu GP3?
Ano, musím se připravovat více než kluci. Musím tvrději pracovat v posilovně. Řídit toto auto je opravdu fyzicky náročné. Takže si vážně myslím, že je nevýhoda, když jsi holka. Ale to neznamená, že to nezvládneš, jen se musíš připravovat více než ostatní.

Co považuješ za největší dosavadní úspěch své kariéry?
V minulosti jsem určitě měla pár dobrých momentů. Třeba můj první motokárový šampionát v USA v době, kdy jsem začínala se závoděním. Stala jsem se jedinou dívkou, která kdy ten šampionát vyhrála. A nebo také pódiové umístnění v Britské F3 v sezóně 2013. Tenkrát to pro mě byl velmi těžký rok, takže skončit na pódiu byl skvělý pocit.

Jaké jsou hlavní cíle nebo sny tvé kariéry?
Můj největší cíl, a zároveň i sen, je dostat se jednoho dne do formule 1. A nemyslím si, že je to nemožné. Postupuji krok po kroku a snažím se naučit vše, co by mi mohlo pomoci se tam dostat.

 

Ač Tatiana v testech i trénincích opravdu ukázala rychlost a zdálo se, že by narozdíl od svých předchůdkyň, včetně Carmen Jorda, mohla dosáhnout nějakých výsledků, zatím se po třech závodních víkendech také pohybuje na konci výsledkových tabulek. Ale kdo ví, co ještě budoucnost přinese?