Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Parry s Albonem vítězi závodů GP3 v Maďarsku

Parry s Albonem vítězi závodů GP3 v Maďarsku

Díky návratu Richarda Gondy narostlo startovní pole GP3 v Budapešti opět na 23 vozů.

Walesan Matt Parry se v sobotu tešil z prvního vítězství sezony, v neděli triumfoval Thajec Albon, který tak převzal i prvenství v celkovém hodnocení GP3.

Díky návratu Slováka Richarda Gondy narostlo startovní pole GP3 v Budapešti opět na 23 vozů a ve volném tréninku mu kraloval Walesan Matt Parry z týmu Koiranen před jezdci ART Fukuzumim a Leclercem. Gonda, který začátkem sezony zářil především v neměřených trénincích, dosáhl pouze posledního času - dobré to znamení pro kvalifikaci?

Částečně. Sympaťák z týmu Jenzer se za ranního sobotního vedra kvalifikoval hned za Polákem Janoszem jako patnáctý, pomýšlet na bodované umístění mezi nejlepšími deseti závodu tedy nebylo utopií. Na špičce časové listiny se prosadil Nizozemec Nyck de Vries před znovu silným Parrym, Fuocem, Dennisem a Fukuzumim. Favorizovaný "páteční pilot Haasu F1" Charles Leclerc zajel před Aitkenem a Albonem jen šestý čas. "Ano, když přesedám z kokpitu F1 do GP3 a obráceně, tak vždy potřebuji pár kol, než si na nový vůz zvyknu," svěřil se Leclerc.

De Vries byl pochopitelně spokojen: "Myslím, že jsem si v průběhu sezony již několikrát zasloužil špičkový výsledek, měl jsem ale smůlu. Doufám, že tato pole-position v tomto ohledu znamená zvrat."

Pro de Vriese závod v sobotu večer zvrat neznamenal, naopak: poleman zůstal na startu stát a z vedení se od prvního kola mohl těšit Parry. Za ním se zařadili Fuoco s Dennisem, zatímco se Gonda posunul kupředu na 13. pozici. Parry poté neochvějně kráčel ve stopách "svého krajana a velkého vzoru Toma Pryce". Vyhrál stylem start-cíl, aniž by druhému Fuocovi dal jednou příležitost k útoku.

O třetí pozici jeli ve vzájemném závěsu téměř celý závod Dennis, Fukuzumi, Boschung, Leclerc, Albon, Maini a Aitken. Více, než o "boj" se ovšem jednalo o "husí pochod" bez změny pořadí. Ani nové šasi Dallara-GP3 předjíždění příliš nepodporuje a ve spojení s okruhem, jakým Hungaroring byl a je to prostě neumožňuje předjetí. Závod se tedy zase jednou odehrál způsobem "dojeli tak, jak vyrazili". Ani agresivní Gonda tentokrát oproti prvnímu kolu nezískal jedinou pozici. Pilotem s největším "tahem kupředu" se tak stal Malajec Akaš Nandy: vyrazil ze 20. startovního místa, dostal se před tři soupeře a skončil sedmnáctý, což jeho tým freneticky oslavoval. 

V neděli ráno předvedla GP3 podobný závod, jako v sobotu - předjíždění bylo výjimkou. Nejlepší reakci na startu předvedl Thajec Alex Albon. Ujal se vedení, tuto pozici během závodu betonoval několika rekordními koly a vyhrál. Dlouhý Asijec tím převzal i první místo v celkovém hodnocení šampionátu. Nejlepší výsledek své kariéry dosáhl druhým místem Ind Arjun Maini, přičemž porazil mimo jiné i Charlese Leclerca, který v Maďarsku zůstal podivně bezbarvý. Na dalších místech dojeli v sekundovém odstupu Aitken, Fukuzumi a sobotní vítěz Parry. Richard Gonda dojel patnáctý.

Výsledek sobotního závodu:
1. Matt Parry, Koiranen
2. Antonio Fuoco, Trident
3. Jake Dennis Arden
4. Nirei Fukuzumi, ART
5. Ralf Boschung, Koiranen

Výsledek nedělního závodu:
1. Alex Albon, ART
2. Arjun Maini, Jenzer
3. Charles Leclerc, ART
4. Jack Aitken, DAMS
5. Nirei Fukuzumi, ART

Celkový stav šampionátu GP3:

1. Alex Albon                107 b.
2. Charles Leclerc          104 b.
3. Antonio Fuoco            90 b.
4. Matt Parry                   51 b.
5. Ralf Boschung            48 b.