Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Jaké motory se budou používat v roce 2021?

Jaké motory se budou používat v roce 2021?

F1 si musí vybrat strategii pro éru elektromobilů.

Vývoj motorů pro F1 nikdy nebyl během na krátkou trať a automobilky se na přechod na současné super-složité hybridní pohonné jednotky s turbem připravovaly celá léta. Příští rok se mění vozy i pneumatiky a motoráři se jim budou chtít přizpůsobit, také budou chtít využít o 5 litrů větší nádrže a vývoj již nebude omezovat žetonový systém, nahradí ho zavádění unifikovaných součástek, ale většina pravidel týkajících se pohonných jednotek zůstává nezměněna. Tato generace se bude vyvíjet a zlepšovat až do konce roku 2020, ale techničtí experti jednotlivých týmů již začínají přemýšlet nad tím, co by mělo vozy F1 pohánět v roce 2021.

"Myslím, že je již čas začít myslet na motory, lépe řečeno pohonné jednotky, které přijdou pak," řekl Paddy Lowe, technický ředitel Mercedesu. "Vyvstávají velké otázky ve stylu, jaký motor, nebo pohonná jednotka by byly správné pro sport a zároveň relevantní k typu pohonných jednotek, které se v budoucnu budou montovat do silničních vozů? Budeme se dále držet technologií, které jsou čím dál více o elektřině, nebo se vybereme vlastní cestou? To jsou mimořádně důležité otázky.

První diskuse začaly hned, když se ukázal problém se zvukem těchto motorů, tedy na začátku sezóny 2014. Nyní je lepší než předtím, ale nedosahuje úrovně starších V8 a V10 a stále podněcuje zajímavé rozhovory. Podle mě dříve nebo později, někdy v nepříliš vzdálené budoucnosti, budou silniční vozy už zcela nehlučné, pokud přejdou na elektrický pohon. Budeme si nadále spojovat hluk s výkonem? Čekají nás velmi zajímavé rozhovory a je na čase s nimi začít."