Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Bryan Clauson zemřel po nehodě v závodě USAC

Bryan Clauson zemřel po nehodě v závodě USAC

Třikrát startoval v 500 mil Indianapolis

Svět motorsportu zasáhla v pondělí ráno tragická zpráva. Po vážné nehodě v sobotním závodě USAC série Midget zemřel v neděli večer čtyřnásobný šampion USAC Bryan Clauson. Tragickou zprávu oznámili světu výkonný ředitel Indianapolis Motor Speedway J. Douglas Boles a prezident USAC Kevin Miller.

„Včera, 7. srpna, jsme se naposledy rozloučili s naším synem, snoubencem a kamarádem Bryanem Clausonem,“ stálo v prohlášení rodiny, které na úvod krátké tiskové konference Boles přečetl. „Byl obklopen rodinou a přáteli a my jsme vděční, že jsme s ním mohli být do posledních chvil. Náš Bryan bojoval do poslední chvíle se stejným odhodláním, které předváděl v různých vozech, které dostal do victory lane.“

Clauson utrpěl smrtelná zranění v sobotním závodě Belleville Nationals na prašném okruhu v Belleville ve státě Kansas. Byl to jeho již 116. závod v letošní sezóně a zároveň jeden z nejdůležitějších podniků šampionátu USAC Midget. Clauson obhajoval vítězství.

Po kontaktu s vozem, který předjížděl o kolo, ztratil kontrolu, převrátil svůj monopost a další z pilotů do něj narazil.

Clauson byl hvězdou krátkých oválů, ze kterých přešli do formulí třeba A.J. Foyt, Tony Stewart nebo Sarah Fisher. V roce 2010 mu tehdejší vedení IndyCar doslova ušilo program na míru. Chtělo totiž propojit svět závodů na krátkých oválech a IndyCar a tak pro vítěze šampionátu USAC nabídlo stipendium na oválovou sezónu Indy Lights. Clauson odjel šest závodů v Indy Lights a nejlépe skončil v Iowě třetí.

V roce 2012 přišel první start v Indianapolisu. Představil se s týmem Sarah Fisher a společně s Josefem Newgardenem ukázal v trénincích velkou rychlost. Závod ale nedokončil. Do Indianapolisu se vrátil loni, ale opět závod nedokončil, to se mu povedlo až letos, když s vozem týmu Dale Coyne Racing skončil 23.

„Toto je skutečně smutný den pro celý závodní svět. Jménem INDYCAR a Indianapolis Motor Speedway chci poslat naše nejupřímnější kondolence rodině Bryana Clausona,“ dodal Mark Miles, výkonný ředitel společnosti Hulman & Co., která INDYCAR a IMS vlastní.

Bryanu Clausonovi bylo 27 let. Byl zasnoubený s Lauren Stewartovou, kterou si měl brát v únoru. Přežili jej rodiče Tim a Di, měl také sestru Taylor.