Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Přijme Haryanto místo náhradníka?

Přijme Haryanto místo náhradníka?

Závodní sedačka by ho prý stála 7 milionů eur.

Manor dnes oficiálně oznámil, že Rio Haryanto přišel o místo závodního jezdce a místo něj mu byla nabídnuta pozice náhradníka.

První indonéský jezdec F1 se v jeho voze letos zúčastnil dvanácti velkých cen, přestože smlouvu měl pouze na jedenáct. Bylo veřejným tajemstvím, že Haryantovo místo je závislé na finanční podpoře ze čtvrté nejlidnatější země světa a když se vláda i soukromé společnosti jezdci otočily zády, začal se hledat náhradník. Manor v naději, že Haryantův management dokáže najít další sponzorský balík, pustil Indonésana i na start Velké ceny Německa. Ještě v první polovině letní přestávky mu ale došla trpělivost a na palubu vzal Estebana Ocona.

"Rio byl od ledna velmi hodnotným členem našeho týmu," řekl dnes o Haryantovi Dave Ryan, závodní ředitel Manoru.

"Před jistým časem nám dal jeho management vědět, že po závodě v Maďarsku bude mít problém s dodržením smlouvy. Riův tým neúnavně pracoval, aby situaci s jeho indonéskými podporovateli vyřešil, my jsme ho maximálně podporovali a nechali jsme ho závodit i v Německu. Bohužel, dostali jsme se do bodu, ve kterém jsme pro dobro týmu museli začít zkoumat další možnosti pro zbytek sezony."

Manor teď má kromě Estebana Ocona a Pascala Wehrleina i náhradního jezdce Alexandra Rossiho a vývojového jezdce Jordana Kinga, ale přesto i Haryantovi nabídl možnost zůstat členem týmu.

"Rádi bychom pokračovali v podporování Riových ambicí v F1. Nabídli jsme mu místo náhradního jezdce, které může být jeho až do konce této sezony a velmi doufáme, že tuto nabídku přijme."

Nebylo výslovně řečeno, že Haryanto může dostat místo náhradníka bez menšího sponzorského příspěvku. Podle nepotvrzených informací zaslal Manor indonéské vládě dopis, ve kterém za sedačku na zbývajících 9 závodů sezóny požadoval 7 milionů eur (189 milionů korun). Indonéské ministerstvo sportu však dohodu odmítlo.

"Rozumíme obavám Manoru, ale doufáme, že Rio nebude nahrazen jiným jezdcem pouze kvůli problémům s financováním," řekl včera mluvčí ministerstva.