Novinky

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

Facebook Instagram

Williams ještě neví, proč nestíhá konkurenci

Williams ještě neví, proč nestíhá konkurenci

Nové díly z nějakého důvodu nefungují.

Williams letošní sezónu nezačal s vozem schopným pravidelně bojovat o stupně vítězů, ale během sezony se to ještě zhoršilo a po zbytek sezóny ho nejspíš čeká boj o záchranu čtvrtého místa v letošním Poháru konstruktérů. Technický ředitel se nyní snaží zjistit, proč tým přišel o schopnost, na kterou byl dva roky velmi pyšný. Schopnost efektivně zlepšovat svůj vůz v průběhu sezóny.

"Během předchozích dvou let jsme byli hrdí, že co jsme přivezli na okruh, to fungovalo tak, jak jsme čekali," řekl Pat Symonds během rozhovoru pro Autosport. "Během celé té doby se jenom jednou stalo, že nový díl po nasazení na vůz nefungoval, což je tak trochu rekord. Letos jsme ale měli dva poměrně velké balíky nových dílů a očekávaný efekt se nedostavil. Přitom jsme se velmi brzy přesunuli k projektu navrhování vozu pro příští sezonu a předtím jsme připravili méně vylepšení, než během běžné sezony. A některé z těchto vylepšení nefungovaly tak, jak měly.

Budu upřímný a prozradím, že si ještě nejsme zcela jisti, proč se to stalo. Nyní vynakládáme hodně úsilí na odhalení příčiny. Ale zvládneme to. Je to přirozená součást způsobu práce ve Williamsu a půjdeme hluboko do detailů, abychom to vyřešili."
 
Na konci minulé sezony hovořili inženýři Williamsu o tom, jak potřebují lépe pochopit pneumatiky, protože zatímco špičkové týmy před závodním víkendem alespoň přibližně vědí, co je čeká, Williams si zvykl reagovat na překvapení. Zdá se, že na tomhle se během tři čtvrtě roku moc nezměnilo.

"Byl bych rád, kdyby náš tým lépe rozuměl pneumatikám. Pneumatiky jsou pro všechny složitá oblast a já jsem přesvědčený, že bychom tam měli nasměrovat více z našich zdrojů."