Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Horner: Za většinu zlepšení vděčíme Renaultu

Horner: Za většinu zlepšení vděčíme Renaultu

Motor se teď zlepšuje rychleji než zbytek vozu.

Vyjádření šéfa týmu Red Bull na účet motorů Renault z let 2014 a 2015 a vyjádření z letošní sezony se liší jako noc a den. Christian Horner velmi tvrdě kritizoval nezvládnutý první krok do hybridní éry a v druhé sezoně neschopnost snižovat výkonnostní ztrátu na konkurenci. Trvalo až téměř do konce sezony 2015, než se znepřátelené strany dohodly na prodloužení spolupráce alespoň o jeden rok a Horner před sezonou už ani nemluvil o motorech Renault, ale o motorech od sponzora TAG Heuer, který za ně platí. Letos si ale nemůže vynachválit progres a nyní dokonce přiznává, že francouzská pohonná jednotka se zlepšuje rychleji než vůz Red Bullu.

"Nejdůležitější oblastí zlepšení je motor,“ řekl Horner během rozhovoru pro Autosport. "Na konci loňského roku prošli velkou restrukturalizací, změnili svou filozofii, pořádně nakopli vývoj a motor se od té doby velmi zlepšil. Ztrátu na Mercedes jsme zmenšili asi tak o polovinu a zdá se, že již našli správný směr a ve Viry mají na nejvyšších technických pozicích správné lidi. My jsme zlepšili šasi a tyhle věci (šasi a pohonná jednotka) musí fungovat v harmonii, ale mohu říci, že nejvíce nám pomohlo zlepšení motoru."

Nečekaně velké zlepšení Red Bullu umožnilo přeskočit v Poháru konstruktérů Ferrari a těsně před začátkem letní přestávky se dostat na druhé místo.

"Ani za milion let by nás nenapadlo, že v první polovině sezony můžeme dosáhnout takového úspěchu. Velmi pozitivní. Pro nás všechny je to skvělá motivace, protože nám to říká, že jsme zpět na správné cestě. Lidé v továrně jsou nadšeni.

Myslíme si, že v druhé polovině sezony budeme silnější, což snad znamená, že až do konce sezony budeme bojovat s Ferrari. Pokud dokážeme navázat na úspěch z první poloviny sezony, porazit Ferrari a udržet druhé místo, bude to pro nás neuvěřitelný úspěch."