Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Potrestaný Gutiérrez: To není spravedlivé!

 Potrestaný Gutiérrez: To není spravedlivé!

On může a já ne?

Podle Estebana Gutiérreze byli stevardi Velké ceny Belgie přísní, když ho potrestali za incident v třetím tréninku. Příliš přísní, protože i Kevin Magnussen zablokoval rychlejšího jezdce a on trest nedostal. Kolize by byly pro jezdce o to horší, že by k nim došlo necelé tři hodiny před začátkem kvalifikace a mechanici by museli s případnými opravami hodně spěchat.




"Velmi přísné, obzvláště když Magnussena vůbec nepotrestali. Velmi přísné," řekl Gutiérrez o trestu, kvůli kterému přijde o svou 13. startovní pozici vybojovanou v kvalifikaci, protože stevardi ho za trest posunou o 5 míst níže.

"Je jejich prací rozhodovat, ale aspoň by mohli být konzistentní. Vždyť to je nejdůležitější. Nyní, podle mě, nebyli konzistentní. Mám vůči nim velký respekt. Přišel jsem za nimi a všechno jim vysvětlil, ale konečné rozhodnutí… Je to prostě nespravedlivé. Někdo jiný udělal něco podobného a jeho nepotrestali."

Mexičan se cítí být nevinný, protože tým mu neoznámil, že má za sebou rychlý vůz, jak bývá zvykem.

"Byla to chyba v komunikaci. V podstatě jsem od svého inženýra nedostal zprávu, že se ke mně blíží (Pascal Wehrlein). Během krátké chvíle byl za mnou a nechal jsem mu trochu místa na pravé straně. Ale stalo se to opravdu velmi rychle a už jsem nemohl udělat agresivní manévr, protože pokud bych se pohnul na nesprávnou stranu, mohlo to být ještě horší. Viděl jsem, že hledal místo na levé straně, až potom jel vpravo. V takové situaci je lepší neměnit stopu, jinak můžete způsobit velmi nebezpečnou situaci."

Není to poprvé, co Gutiérrez naštval rychlejšího jezdce tím, že neuhnul z ideální stopy. Jeho šéf v Belgii vysvětloval, proč vůči němu byli jezdci i stevardi nespravedliví v Maďarsku i v Německu.

"Pod modrými vlajkami neudělal nic špatně. Stalo se pouze to, že to byl Lewis Hamilton a že mu ukázal vztyčený prostředník," vysvětloval Günther Steiner. "Udělali jsme analýzy a jezdec, kterého Lewis předjížděl před ním… Esteban ho zdržel pouze o 0.2 sekundy více než ten druhý jezdec a pak jsme dostali pětisekundovou penalizaci. Bylo to proto, že Lewis byl frustrovaný tím druhým jezdcem a Estebanovi ukázal prst.

Pak ta situace s Ricciardem, nebylo to perfektní předjíždění pod modrou vlajkou a Ricciardo si okamžitě řekl: "Och, zase Esteban, panebože." Ale když se tak rychle dostanete za jiný vůz, měli byste být dost rychlý na to, abyste ho předjeli i bez pomoci a nestěžovali si. Jsou to závodníci nebo se jim mají všichni uhnout? Musíme se vrátit k závodníkům, ti by ho v rychlejším voze prostě předjeli.
"