Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Rosberg, Ricciardo i Hamilton na stupních vítězů

Rosberg, Ricciardo i Hamilton na stupních vítězů

Velká cena Belgie - závod

Vítejte na Formule.cz a při sledování Velké ceny Belgie! Dnes nás čeká první závod po dlouhé letní přestávce a neoficiální začátek druhé části sezóny. V devíti závodech se rozhodne o tom, zda ze souboje vyjde vítězně Ferrari nebo Red Bull, který z jejich čtyř jezdců porazí ostatní, zda se McLaren dokáže zapojit do boje o čtvrté místo, který zuří mezi Williamsem a Force India a jaké bude pořadí na chvostu jezdeckého šampionátu i soutěže konstruktérů. První místo má již téměř jisté Mercedes, ale můžeme se těšit na další vzrušující souboje Lewise Hamiltona a Nica Rosberga. Při pohledu na startovní rošt ale vidíme, že jeden vůz Mercedesu stojí v první a jeden v poslední řadě.

Z předposledního místa odstartuje Lewis Hamilton a z posledního Fernando Alonso, oba přijali tresty za vícenásobnou výměnu pohonných jednotek. Nico Rosberg za Hamiltonovy nepřítomnosti v Q3 potvrdil roli favorita a získal pole position. Z napínavého boje o jedno volné místo v první řadě vyšel vítězně Max Verstappen a potěšil tak tisíce nizozemských fanoušků, kteří již od pátku okupují tribuny belgického Spa-Francorchamps. Na Kimiho Räikkönena a Sebastiana Vettela zbyla druhá řada a Danielu Ricciardovi po zaváhání v poslední části kvalifikace patří páté místo. Další dvě místa patří Sergiu Pérezovi a Nicu Hülkenbergovi z týmu Force India a následují Valtteri Bottas a Felipe Massa rozdělení Jensonem Buttonem.
Marcus Ericsson odstartuje z boxové uličky.

Rosberg, Räikkönen, Vettel a Ricciardo odstartují na měkkých pneumatikách označených žlutým pruhem, Verstappen, Pérez, Hülkenberg, Bottas, Button a Massa na super-měkkých pneumatikách s červeným pruhem a k mechanikům by proto měli zamířit dříve než první čtyři jmenovaní jezdci. V nabídce Pirelli jsou ještě středně-tvrdé pneumatiky s bílým pruhem a Hamilton s Alonsem odstartují na tomto typu pneumatik. Více než 7 kilometrů dlouhý okruh má několik rychlých a středně-rychlých zatáček, které dají pneumatikám pořádně zabrat. Jejich dodavatel očekává, že většina jezdců absolvuje až tři výměny. Ve Spa je pár minut před startem chladněji než bylo v pátek a v sobotu, vzduch má teplotu 26°C a trať 36°C.

Všichni jezdci odstartovali do zahřívacího kola.

Katastrofa pro tábor Ferrari, jeho vozy kolidovaly v první zatáčce! Vettel se pokusil o široký průjezd a po nárazu do levé části Räikkönenova monopostu omezovaného Verstappenem zůstal stát na trati, až dokud se kolem nepřehnaly všechny monoposty. Räikkönenův vůz vypadal být nepoškozený, ale odletovaly zpod něj jiskry a Fin po pár zatáčkách zpomalil. Na kolizi doplatil také Verstappen, který na konci prvního kola vyměnil nos vozu a při té příležitosti i pneumatiky. Když Ferrari měnilo nos Räikkönenovi, objevil se pod monopostem malý plamen a jezdec ztratil hodně času.

Ze situace těžil Rosberg, ale musel zpomalit, protože po explozi pneumatiky Carlose Sainze byl aktivován virtuální safety car. Španěl odstoupil, Jenson Button a Pascal Wehrlein to ve druhém kole využili k zastávce v boxech. Alonso se po výborném startu dostal na hranici bodovaných míst, Hamilton jezdil na 12. místě, Ericsson ze závodu odstoupil a po kolizi nepokračovali ani Button a Wehrlein. Po 6 kolech musel na trať reálný safety car, protože Kevin Magnussen velmi tvrdě vrazil do bariéry z pneumatik. Z vozu vystoupil sám, ale vypadal být otřesen. Jeho vůz zdemoloval velkou část bariéry za Eau Rouge. Následoval závod mechaniků měnících pneumatiky. 

Pořadí po 8 kolech: 1. Rosberg, Ricciardo, Hülkenberg, Alonso, Hamilton, Massa, Pérez, Kvjat, Palmer, Grosjean a 11. Vettel. Většina jezdců na žlutých pneumatikách, pouze Alonso a Hamilton měli bílé sady, na kterých odstartovali do závodu. V boxech nebyli ani Rosberg, Ricciardo a Kvjat. Verstappen se propadl na 14. místo a na voze měl bílé pneumatiky. Räikkönen o kolo pozadu dostal pokyn předjet safety car a zařadit se na chvost pelotonu. Závod byl pak přerušen, protože zdeformovaná bariéra potřebovala déletrvající opravu. Vozy zastavily v boxové uličce a jezdci odložili prilby.

Během přerušení závodu přišla zpráva, že jednoho z mechaniků Williamsu museli odnést na nosítkách kvůli vykloubenému kolenu. Mechanici vozům vyměnili pneumatiky, Rosberg, Pérez a Verstappen dostali bílé, ostatní žluté.

Kvjat se dostal před Péreze mimo pozornost kamer, které sledovaly Hamiltonův útok na Alonsa. Španěl nemohl vzdorovat dlouho a úřadující šampion se rychle mohl soustředit na Hülkenberga, zatímco Rosberg se snažil udělat si vpředu co největší náskok. Räikkönena přerušení závodu zachránilo a velmi rychle se dotáhl na Verstappena. Po jemné kolizi se před Nizozemce dostal vynecháním Les Combes, ale pozici musel vrátit. Okamžitě zaútočil v DRS zóně za Eau Rouge, ale Verstappenův vůz byl příliš široký. Fin potřeboval využít výhodu nových žlutých pneumatik a pokračoval v tlaku. Palmer neudržel deváté místo, propadl se mimo body a Vettel se dostal na 10. pozici.

Pořadí se měnilo hlavně na hranici první desítky. Kvjat se vrátil za Péreze, Vettel si poradil s Grosjeanem. Räikkönen zůstal zaseknutý za Verstappenem a Hamilton za Hülkenbergem, Alonso držel páté místo, Palmer padal pořadím a v 17. z 44 kol už byl třináctý a útočil na něj Verstappen.

Holanďan ale nebyl spokojený s přilnavostí bílých pneumatik a jel na další zastávku v boxech. O kolo později se Vettel na konci rovinky dostal před Kvjata. Na konci kola už byl Hamilton těsně za Hülkenbergovým zadním křídlem a na rovince za Eau Rouge se díky DRS snadno dostal před Hülkenberga. Před ním už byli jen Ricciardo a Rosberg, nejprve ale musel překonat 6 sekundovou mezeru. Räikkönenovi Verstappenova zastávka moc nepomohla, zasekl se za tvrdě bránícím Grosjeanem. 

Bottas pak nášel dostatek rychlosti k předjetí Kvjata a v 20. kole vyšel i Räikkönenův útok na Grosjeana. Alonso překvapoval velmi dobrou rychlostí a když šestému Massovi začaly degradovat žluté pneumatiky, dostal se pod tlak Hülkenberga na bílých. Tempo této skupinky umožnilo Vettelovi rychle stahovat ztrátu. V 22. kole Hamilton vyměnil pneumatiky za nové žluté a vrátil se na deváté místo, rovnou před Räikkönena předjíždějícího Gutiérreze. V dalším kole zajel pro nové pneumatiky Massa a Hülkenberg měl volnou cestu k Alonsovi. Rosberg svůj náskok před Ricciardem zvýšil na 8 sekund.

Alonso nakonec o své místo přišel ve výjezdu z boxové uličky, kde byli s Hülkenbergem bok po boku. Po vlně zastávek v boxech zvedl diváky ze sedadel nerovný souboj Vettela s Verstappenem. Němec se na novějších pneumatikách sice na hlavní rovince dostal před Red Bull, ale Holanďan mu to vrátil za Eau Rouge. Němec si po pár minutách našel jinou cestu vpřed, ale Verstappen ho obral o několik sekund. Když se vpřed prodral také Bottas, Verstappen zajel pro další žluté pneumatiky.

Pořadí v 28. kole: 1. Rosberg, Ricciardo, Hamilton, Hülkenberg, Alonso, Massa, Pérez, Vettel, Bottas, Räikkönen a 11. Gutiérrez. Verstappen se na trať vrátil na 15. místě. Rosberg měl 10 sekundový náskok, Hamilton jezdil za Ricciardem. Za Britem byla velká mezera, Hülkenberg a za ním trojice Alonso, Pérez, Massa doháněná Vettelem. Pérez se pak soubojem kolo na kolo v Les Combes dostal před Massu.

Evidentně rychlejší Pérez se dostal i před Alonsa a konečně se vrátil za týmového kolegu Hülkenberga. Zatímco vpředu se nic nedělo, za šestým Alonsem jezdila dvojice Massa/Vettel a přibližovali se i Bottas s Räikkönenem. V 33. ze 44 kol si Hamilton vzal bílou sadu pneumatik a vyjel mezi Hülkenberga a Péreze. Vettel to na Massu zkusil přes dlouhou rovinku Kemmel za Eau Rouge, ale manévr pokazil zablokováním kol. Alonso si mohl vydechnout, Bottas a Räikkönen se přiblížili. V následujícím kole neměl Hülkenberg šanci vzdorovat Hamiltonovi a Vettelovi vyšel opravný pokus o předjetí brazilského soupeře následované pŕedjetím Alonsa. 

 Vettel se Alonsovi rychle vzdálil, ale za ním nadále bojovali Massa, Bottas a Räikkönen. Hamilton se pokoušel na novějších pneumatikách dohnat Ricciarda a Pérez se musel obávat Vettela. Postupně se ale ukázalo, že Hamilton ani Vettel nemají dostatek rychlosti na dohonění soupeřů. Bottas se nesměle ukazoval v Massových zpětných zrcátkach a na svou šanci číhal i Räikkönen. Brazilec se už ale na svých pneumatikách trápil čím dál víc a musel složit zbraně. Bottas se dostal na osmé a Räikkönen na deváté místo. Alonso získal body za sedmé, před ním skončili Vettel a dva jezdci Force India. Na jedenáctého Verstappena nezbyl ani bod.

Vítězem Velké ceny Belgie 2016 je Nico Rosberg! Německý jezdec vyhrál systémem start-cíl a svou bodovou ztrátu na Hamiltona snížil na 9 bodů. Úřadující mistr světa se po startu z poslední řady těšil z třetího místa, druhé obsadil Ricciardo.

  Jezdec Tým Ztráta
1 Rosberg Mercedes
2 Ricciardo Red Bull + 0:14.113
3 Hamilton Mercedes + 0:27.634
4 Hulkenberg Force India + 0:35.907
5 Perez Force India + 0:40.660
6 Vettel Ferrari + 0:45.394
7 Alonso McLaren + 0:59.445
8 Bottas Williams + 1:00.151
9 Räikkonen Ferrari + 1:01.109
10 Massa Williams + 1:05.873
11 Verstappen Red Bull + 1:11.138
12 Gutierrez Haas + 1:13.877
13 Grosjean Haas + 1:16.474
14 Kvjat Toro Rosso + 1:27.097
15 Palmer Renault + 1:33.165
16 Ocon Manor + 1 kolo
17 Nasr Sauber + 1 kolo
  Magnussen Renault
  Ericsson Sauber
  Sainz Toro Rosso
  Button McLaren
  Wehrlein Manor