Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Velká cena Belgie pohledem Pirelli

Velká cena Belgie pohledem Pirelli

Nejrychlejší, nejvytrvalejší, nejchytřejší

Velká cena Belgie – závod
třináctý závod z jednadvaceti

 V závodě poznamenaným mnoha incidenty zvítězil Nico Rosberg na Mercedesu, přezouval dvakrát
 
Působivou stíhací jízdu z konce startovního pole předvedli jezdci Lewis Hamilton a Fernando Alonso, oba zvolili alternativní strategii

Spa-Francorchamps, 28. srpna 2016 – V závodě, kde došlo k několika incidentům a dokonce i k vyvěšení červené vlajky, zvítězil Nico Rosberg stylem start – cíl.

Na startu se objevily všechny tři nominované směsi; střední, měkká a superměkká. Hamilton a Alonso odstartovali z poslední řady na střední směsi, během vyvěšení červené vlajky se posunuli do první pětky. Výměna pneumatik v průběhu červené vlajky je povolena. Z toho nejvíce těžili ti jezdci, kteří začali na superměkkých pneumatikách, protože nejměkčí směs byla dobrou volbou do úvodního stintu. Po vyvěšení červené vlajky se pak v boxech stihly nutné opravy vozů. Šest pilotů, včetně nejlepší trojice, využilo zastavení závodu k výměně pneumatik.

Při opakovaném startu si většina jezdců vybrala měkkou směs, výjimku tvořila střední směs na voze Rosberga. Ten dokončil svůj poslední stint na střední směsi a vyhrál závod, během něhož přezouval jen dvakrát. Stejný počet zastávek v boxech měl i druhý muž v cíli, Daniel Ricciardo z týmu Red Bull.

Teploty byly v den závodu poměrně vysoké, nicméně v pátek a sobotu bylo ještě tepleji. Vzduch měl 29 °C a asfalt 39 °C, což pneumatikám nesvědčí.

Paul Hembery, šéf motorsportu Pirelli:

„Byl to akcí nabitý závod s celou řadou odlišných strategií, které poznamenalo zastavení závodu. Nicméně, Nico Rosberg vyhrál s dvěma výměnami pneumatik a to díky střední směsi, která se při neobvykle vysokých teplotách, které ve Spa v průběhu víkendu panovaly, ukázala jako velmi funkční. U prvních osmi jezdců jsme viděli odlišné strategie. Působivé byly výkony Lewise Hamiltona a Fernanda Alonsa, kteří do závodu odstartovali z úplného konce startovního pole a ke konečným umístěním si pomohli alternativní strategií.“

Nejrychlejší časy dne podle směsí:

 

  Střední Měkká Superměkká
První HAM 1:51.583 HAM 1:52.361 KVY 1:52.081
Druhý ROS 1:51.746 RIC 1:52.461 PAL 1:53.251
Třetí VET 1:52.728 VER 1:53.281 RAI 1:53.759

Nejdelší stint závodu:

Střední 22 kol Massa, Gutierrez
Měkká 17 kol Verstappen
Superměkká 10 kol Palmer

Pravdometr:
Předpovídali jsme Vítězná strategii o dvou zastávkách, ale vyjetí safety caru a následné zastavení závodu nás donutilo přehodnotit veškeré předpovědi. I tak ale Nico Rosbergovi stačilo k vítězství zastavit dvakrát; začínal na měkké směsi, v průběhu červené vlajky přežít na střední směs a ve 26. kole opět obul střední směs.

obrázky v plné velikosti: 01, 02