Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Williams podlehl tlaku a doplatil na to

 Williams podlehl tlaku a doplatil na to

Ztráta čtvrtého místa jej může vyjít draho.

Williams se od začátku evropské části sezony obával ztráty čtvrtého místa v Poháru konstruktérů ve prospěch pomalu se přibližující Force India. Indický tým ale místo pomalého přibližování udělal jeden velký skok a s body za čtvrté a páté místo v Belgii se vyhoupl dva body nad Williams. Bottas je přitom přesvědčený, že závod mohl dopadnout úplně jinak, kdyby si jeho tým zachoval chladnou hlavu.

Zlomovým momentem byla havárie Kevina Magnussena, který zdemoloval nejen svůj vůz, ale i bariéru za zatáčkou Raidillon a během pár vteřin byl na trať vyslán safety car. Tomu chvíli trvalo, než za sebou seřadil všechny vozy a následně je zavedl do boxové uličky, protože závod byl přerušen. Mezitím ale ještě pustil vpřed o kolo zaostávajícího Kimiho Räikkönena. Boxová zídka Williamsu si byla nejprve jistá, že závod bude přerušen červenou vlajkou a Bottase v šestém kole nezavolala na výměnu pneumatik. Díky tomu se v sedmém kole ocitl na třetím místě, za Nicem Rosbergem a Danielem Ricciardem a před Nicem Hülkenbergem a Fernandem Alonsem. Kdyby se udržel v této skupince, jistě by Williamsu přivezl spoustu bodů, ten ho ale jen o kolo později přece jen zavolal pro nové pneumatiky. Zcela zbytečně, protože za pár minut mohl dostat nové pneumatiky v boxové uličce během čekání na opravu bariéry, tak jako výše zmínění jezdci. Myšlenkové pochody stratégů Williamsu jsou záhadou i pro samotného jezdce.

"Později mi řekli, že si byli absolutně jistí červenou vlajkou, a kdybych zůstal na trati, byl bych si udržel svou pozici. Podle mě to byl zbytečně velký risk," řekl Bottas. "Byl jsem ve výborné pozici, podle mě nebyl důvod riskovat. Budeme o tom ještě mluvit a analyzovat tohle rozhodnutí, ale byl jsem z něj zklamaný. Tak dobrá pozice a ne nejhorší rychlost, přišli jsme kvůli tomu o hromadu bodů. Z pohledu rychlosti to byl velmi pozitivní den, ale promrhali jsme dobrou příležitost a Force India je nyní před námi. Pokud ji chceme porazit, musíme přestat dělat takové chyby."

Felipe Massa v závěrečné fázi závodu vypadal, že by si mohl vzít Alonsovo šesté místo, ale místo toho se před něj dostali tři soupeři a Brazilec do týmové pokladny přispěl jediným bodem. Důvodem prý byla rychlá degradace pneumatik.

Jak přiznala Claire Williams, ztráta čtvrtého místa může udělat do rozpočtu týmu nečekanou díru.

"Momentálně máme problémy s managementem pneumatik a aerodynamikou atd. Mám obavy, protože ztráta čtvrtého místa šampionátu znamená přijít také o spoustu peněz od FOM, takže to nemůžeme dopustit a budeme tvrdě pracovat, abychom je udrželi za námi," řekla zástupkyně šéfa Williamsu ještě před nedělním závodem.