Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Villeneuve: Verstappen je pod ochranou FIA

Villeneuve: Verstappen je pod ochranou FIA

Upřednostňuje F1 svou novou atrakci?

Téměř celý svět motorsportu se po VC Belgie obrátil proti Maxu Verstappenovi, protože jeho manévry pokládá za nesportovní a také životu nebezpečné. Je trochu zvláštní, že ředitel závodu Charlie Whiting a trojice stevardů nenašli ani na jednom z jeho manévrů nic, co by bylo proti pravidlům. Přitom mezi stevardy byli až dva bývalí jezdci - Felipe Giaffone a Danny Sullivan, který vyhrál legendární závod Indy 500 a závodil i v F1. Jacques Villeneuve, mistr světa z roku 1997 se zkušenostmi z nejrůznějších sérii, za tím vidí stranění ze strany FIA.

"Problémem je FIA. Vypadá to tak, že je pod její ochranou," řekl Villeneuve webu Motorsport. "Chtějí z něj mít hvězdu. Podívejte se na Německo. Kličkoval na rovince, Nico (Rosberg) kvůli tomu netrefil brzdný bod a pak byli trochu širocí. A Nico dostal penalizaci. Za něco tak malého, co ani nebyla jeho chyba. Takže tady něco není v pořádku. Nevím. Hněvá mě to, ale takhle to prostě je. Před dvaceti lety by ho někdo poslal do stromu."

Nejhorší je, že Verstappen nevidí své chyby a nedokáže se ovládat.

"Na startu se závodí. Byl daleko za čárou, ale patří to k závodění. Každý jezdec se zkušenostmi, i jezdec GP2, dobře ví, že když to pustí dovnitř, bude z toho kolize, protože tam na to není dostatek místa. Obyčejně když máte špatný start, tak to prostě akceptujete.

Jenže to není to nejhorší. Stěžoval si na ostatní jezdce, že mu zničili jeho závod. Když tak velmi riskujete a dopadne to špatně, tak zničíte závod ostatním i sobě. To se stává, takový je život. Ale co přišlo pak, to je nepřijatelné. Co udělal dvakrát Kimimu (Räikkönenovi) na rovince a také Vettelovi… Měl by se uklidnit, takhle někoho zabije."
 

Verstappen obvykle na takové výčitky odpovídá, že je v F1 kvůli závodění, ne aby si našel kamarády…

"Ano, v tom má pravdu, tak to má být. Jenže musíte mít i trochu respektu, protože všichni žijete v jednom malém společném světě. Jezdci by se měli vzájemně respektovat. Dobré, tvrdé a férové ​​závodění, jak řekl Kimi. Víte, tvrdé závodění je úžasné, ale bez respektu to nejde. Nemůžete někoho jen tak vystrčit z trati, nebo jej přinutit dupnout na brzdu na rovince. To je super, super, super nebezpečné. Před dvaceti lety by si to jezdci vyřešili mezi sebou."

Teď si ale jezdci nedovolí dát jednomu z nich lekci přímo na trati, protože by následoval tvrdý postih od FIA.

"Ne. V této době by mohli přijít o licenci. Je v tom hodně politiky, takže se to nestane. Ale podívejte se na olympiádu. Několik rozhodčí přišlo o licence. Totéž by se mělo dít tady, protože tohle bylo daleko za čárou."

Villeneuve ani nevěří, že se Verstappen v dohledné době uklidní.

"Samozřejmě ne. Proč? V každém závodě je horší."