Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Pirelli začne dodávat bezpečnější pneumatiky

Pirelli začne dodávat bezpečnější pneumatiky

Poprvé budou použity v Malajsii.

Od Velké ceny Malajsie až do konce sezony by se mělo závodit na upravených, odolnějších pneumatikách od Pirelli. Na rychlosti vozů ani výdrži pneumatik by se nemělo změnit vůbec nic, zvýšená má být jen odolnost vůči poškození na obrubnících i poškození způsobenému ostrými úlomky z vozů, které se často hromadí v některých zatáčkách.

Prototypy byly otestovány během prvních dvou pátečních tréninků před Velkou cenou Belgie, kde je každý tým dostal jako sady navíc a od ostatních se daly odlišit díky chybějícímu barevnému pruhu na boční straně pneumatik. Zpětná vazba od jezdců byla zřejmě pozitivní a po dalším otestování na okruhu Monza by Pirelli mělo dostat formální povolení k změně od týmů i Mezinárodní automobilové federace.

"Testovali jsme nové prototypy, které byly z měkké směsi a chtěli jsme se ujistit, že nijak neovlivní rychlost vozů," řekl technický ředitel Pirelli, Mario Isola. "Jezdci nepocítili žádný rozdíl. Když jsme tuto novou konstrukci testovali v našem testovacím zařízení, ukázalo se, že lépe odolává vícenásobným kolizím s externími objekty. Je odolnější a v případě poškození lepší v omezování jeho zvětšování."

Nová konstrukce může být použita i v novém typu pneumatik vyvíjených pro sezonu 2017.

"Pro týmy je složité věnovat se během závodního víkendu testování (pneumatik), ale toto je důležité pro všechny. Je to součást naší cesty za neustálým zlepšováním našeho produktu, a pokud budou výsledky pozitivní, zvážíme použití této konstrukce i v pneumatikách pro příští sezonu."