Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Mercedes plánuje vstup do Formuli E!

Mercedes plánuje vstup do Formuli E!

U FIA si oficiálně rezervoval místo.

Společnost Mercedes-Benz Grand Prix, vlastnící tým Mercedes AMG Petronas, podepsala s FIA dohodu, díky níž bude moci vstoupit do Formuli E v sezoně 2018-2019. Mercedes do této série nevstoupí příští rok, protože až v páté sezoně dostanou vozy baterie schopné vydržet celý závod, jezdci už nebudou potřebovat dva vozy a počet týmů stoupne ze současných 10 na 12. Zároveň to dává Mercedesu dostatek času na přípravu.

"S velkým zájmem jsme sledovali růst Formule E a v současnosti zvažujeme všechny možnosti ohledně budoucnosti motorsportu. Jsme rádi, že se nám podařilo dospět k dohodě, která nám dává možnost vstoupit do 5. sezony. Elektrifikace bude hrát velkou roli v budoucnosti automobilového průmyslu a závodění pro něj vždycky bylo platformou pro výzkum a vývoj. Díky tomu bude Formule E v budoucnu velmi důležitou soutěží," řekl Toto Wolff.

Wolff je sportovním ředitelem Mercedesu, zároveň výkonným ředitelem týmu Mercedes AMG Petronas v F1 a vlastní 30 % Mercedes-Benz Grand Prix. Daimler (mateřská společnost Mercedesu) vlastní 60 % a Niki Lauda 10 %. Lauda, ​​nevýkonný ředitel týmu, se v roce 2014 vyjádřil na adresu nové série velmi nelichotivě.

"Nejhorší, co jsem za dlouhou dobu viděl. Vozy vypadají jako hračky, po trati se jen vlečou jeden za druhým. Pro mě to není motorsport," řekl tehdy Lauda o začínající sérii.

FE momentálně není pro F1 konkurencí, podle výzkumu společnosti Repucom loni dosáhla pouze 4 % sledovanosti královny motorsportu. Série elektrických monopostů je ale ještě pouze v plenkách a automobilky účast v ní vidí jako investici do budoucnosti. S týmy FE již spolupracuje Renault i Citroen propagující značku DS. Audi oznámilo prohloubení spolupráce s týmem ABT Schaeffler a příští rok by měl vzniknout tovární tým, indická Mahindra už tovární tým má a tento víkend bude poprvé závodit tovární tým Jaguaru. BMW oznámilo partnerství se stájí Andretti, ale do série chce také vstoupit až v sezóně 2018/19.