Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Button bude pomáhat s vývojem týmu, ne vozu

Button bude pomáhat s vývojem týmu, ne vozu

Odcházející jezdec upřesnil svou novou funkci.

Když Jenson Button překvapivě neoznámil odchod z F1 ani podpis nové smlouvy, ale roční přestávku s možností návratu v roce 2018, hovořil o tom, jak bude McLarenu v nové funkci rok pomáhat s vývojem a jak bude v případě potřeby moci kdykoliv naskočit do vozu. Předpokládalo se tedy, že Button bude příští rok, mimo jiné, testovacím jezdcem McLarenu. Britský jezdec ale v Japonsku vysvětlil, že došlo k omylu. Nebude se podílet na vývoji vozu, protože v něm nebude jezdit. Podílet se má na vývoji týmu (ať už to znamená cokoliv).

"Nebudu s nimi (závodními jezdci) trávit moc času. Nebudu vyvíjet vůz, protože v něm nebudu jezdit. Moje zapojení má pomoci vývoji týmu jako celku," vysvětlil 36letý závodník. "Během kariéry jsem pracoval s několika týmy, takže mám spoustu zkušeností z pohledu jezdce. Ale když jezdec získá odstup a podívá se na tým, objeví místa, která potřebují zlepšení. Myslím si, že s mými zkušenostmi mohu být užitečný. Když závodíte, jste soustředěni jen na to a nevidíte nic jiného. F1 si vezme celý váš život a vás zajímá jen vývoj vozu a práce s inženýry a nevidíte celý obraz."

Buttona ještě předtím čeká posledních 5 závodů této sezony. Udrží si motivaci?

"Už se mě ptali na mou zpětnou vazbu, když vím, že příští rok nebudu závodit. Ale na tom nezáleží, vždyť nejdu pracovat pro konkurenční tým. Samozřejmě dám týmu kompletní zpětnou vazbu. Chci, aby se mu dařilo, zůstávám jeho součástí. Užiji si každý závod. Vždy do toho dám všechno. Vždy chcete odvést nejlepší práci, porazit týmového kolegu v kvalifikaci i v závodě a získat co nejvíce bodů. To se nikdy nezmění. Myslím, že to se nemůže změnit, ani když tu jste velmi dlouho. Nezačnete cítit únavu, vždy budete chtít soutěžit a uspět. Já si ale potřebuji odpočinout od tlaku, kterému se dobrovolně vystavuji, když chci uspět. Teď si chci odpočinout, užívat si život a mít čas pro sebe."