Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

FIA Hondě vrátila jeden zbytečně utracený žeton

FIA Hondě vrátila jeden zbytečně utracený žeton

Příjemný bonus, nebo zbytečnost?

Počet vývojových žetonů Hondy před víkendem Velké ceny Japonska nečekaně stoupl z jednoho na dva. FIA japonským inženýrům jeden vrátila s tím, že ho utratili zbytečně.

Honda měla před VC Malajsie 3 vývojové žetony a FIA bylo oznámeno použití dvou z nich. Jeden šel na úpravu výfuku, druhý na úpravu bloku motoru. Změny byly v pátek otestovány Fernandem Alonsem a tento víkend bude vylepšená pohonná jednotky poprvé nasazena do kvalifikace i závodu.

Web Motorsport zjistil, že FIA ​​Hondě vrátila žeton použitý na úpravu bloku motoru. Šlo totiž o úpravu udělanou (hlavně) za účelem zlepšení spolehlivosti a takové úpravy jsou zdarma.

"FIA jsme poslali dva žetony, jeden za blok motoru a jeden za odlehčení výfuku. V Malajsii nám oznámili, že změna bloku motoru se týče spolehlivosti, proto není nutné použití žetonu," vysvětlil mluvčí Hondy.

Další žeton by mohl být výhodou, jezdci McLarenu by v případě potřeby použití další pohonné jednotky mohli dostat nové díly, ale pouze v případě, že Honda bude nějaké mít. Od začátku října se už totiž chtěla věnovat pouze vývoji pohonné jednotky pro nový širší vůz McLarenu, který bude závodit příští sezonu a žetony již možná nepotřebuje.

Jediným výrobcem motorů, který utratil všechny žetony přidělené na rok 2016, je Ferrari. Mercedes jich má 6 a Renault 18, protože poslední velkou úpravu své pohonné jednotky udělal v květnu a od té doby vyvíjí novou. Pokud vás z pravidel utrácení vývojových žetonů bolí hlava, už se zbytečně netrapte, žetony mají letos derniéru a výrobci příští rok začnou vyvíjet nestandardizované díly pohonných jednotek bez omezení.