Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Massa dostal "na stará kolena" první důtku

 Massa dostal "na stará kolena" první důtku

Spolu s Magnussenem byli příliš pomalí.

Pouze 5 velkých cen chybělo k tomu, aby 35letý Felipe Massa odešel z F1, aniž by byl byť jen jednou oficiálně pokárán. Japonští stevardi s ním ale neměli slitování a "na stará kolena" mu udělili důtku za to, že byl na trati až příliš pomalý. Jedno z méně známých pravidel F1 říká, že jezdec v kvalifikaci v kole po výjezdu z boxů nesmí překročit minimální časový limit pro jízdu mezi čarou na výjezdu z boxové uličky a čarou na vjezdu do boxové uličky. Na okruhu Suzuka byl limit 1:57s a Massa ho překročil, i když ne vlastní vinou a ani nikoho za sebou nezdržoval.

"Už jsem si myslel, že svou kariéru ukončím bez důtky, ale nebylo mi to dopřáno," řekl Massa, pro něhož je letošní sezona poslední. "Míváme to na displeji na volantu, ale z nějakého důvodu jsem to tam teď během návratu do boxové uličky neměl. Myslel jsem si, že je to OK. Jel jsem pomalu, ale vždy se snažíte jet co nejpomaleji (v kvalifikaci, po měřeném kole) a myslel jsem si, že to bylo v pořádku. Beztak za mnou nikdo nebyl. Prostě jsem byl příliš pomalý, ale nebyl důvod mě trestat. Některá pravidla jsou zvláštní."

Zajímavé je, že Kevinu Magnussenovi se stalo totéž. Samozřejmě, i on byl po rozhovoru se stevardy pokárán.

"Máte maximální povolený čas na jedno kolo a já jsem ho trochu překročil. Zapomněli jsme to aktivovat. Obyčejně mě na to někdo upozorní, ale tentokrát jsem z nějakého důvodu nebyl upozorněn. Ale není to velká chyba," řekl dánsky jazdec.