Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

Válka Barcelona vs. Bahrajn rozhodnuta

Válka Barcelona vs. Bahrajn rozhodnuta

Před sezónou do Barcelony, později do Bahrajnu.

V Austinu se rozhádaní šéfové týmů a zástupci Pirelli a FIA dohodli na, snad už opravdu konečném, rozvrhu testů pro rok 2017. Před sezónou se bude testovat v Barceloně, po začátku sezóny v Bahrajnu.

FIA odsouhlasila návrh na dva předsezónní testy na oblíbeném okruhu Barcelona-Catalunya už před pár týdny, z čehož ale bylo velmi zklamané Pirelli, které by potřebovalo, aby se nové širší a odolnější pneumatiky otestovaly za podmínek, jakým budou vystaveny po většinu sezóny. Chladná únorová Evropa nemusí výrobci pneumatik poskytnout správná data. Nemluvilo se o ohrožení bezpečnosti, ale aniž by byly pneumatiky otestovány na nových vozech a za správných podmínek, nebude Pirelli moci odhadnout jejich výdrž na trati. To může vést k tomu, že na začátku sezóny nebudou jezdci vůbec potřebovat měnit pneumatiky, nebo že budou potřebovat více než tři zastávky a na trati zavládne zmatek.

Většina týmů se proto podepsala pod návrh přesunout předsezónní testy do Bahrajnu. Red Bull, Toro Rosso, Williams a Sauber jsou ale proti a bez jejich souhlasu se pravidlo omezující předsezónní testy na území Evropy změnit nedá. Argumentem jsou zvýšené náklady na účast v testech daleko od továren týmů v Anglii, Itálii a ve Švýcarsku. Tyto týmy nesouhlasily ani se souběžným testováním ve Španělsku a na Arabském poloostrově, což by dalo týmům testujícím v lepších podmínkách výhodu, a oba čtyřdenní předsezónní testy tedy budou v Barceloně.

Podařilo se dosáhnout alespoň menší kompromis a do Bahrajnu se přesouvá první sezónní test. Po třetím závodě sezóny tedy týmy zůstanou na okruhu Sakhir a v úterý a ve středu budou sbírat další data.