Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Bylo by předčasné házet Kvjatův ručník do ringu

Bylo by předčasné házet Kvjatův ručník do ringu

Nová sezóna, nová příležitost.

V USA nás Red Bull překvapil oznámením prodloužení smlouvy s Daniilem Kvjatem. Ruský závodník začal v sezónu v týmu Red Bull a po slabším začátku sezóny a dvou kolizích se Sebastianem Vettelem po startu Velké ceny Ruska byl "degradován" na jezdce týmu Toro Rosso. Většina z nás se už domnívala, že si ho tam nechají maximálně do konce sezóny. Proč dostal druhou šanci a přednost před Pierrem Gaslym a dalšími zájemci o místo v menším z týmů vlastněných výrobcem energetických nápojů?

"Takhle je to správně," řekl o využití opce Christian Horner, šéf týmu Red Bull Racing, kam by se Kvjat chtěl jednoho dne vrátit. "Pro Daniila to byl náročný rok. Minulý rok byl poměrně dobrý, ale pak utrpěla jeho sebedůvěra, pochopitelně, a musel na sobě tvrdě pracovat, aby se dokázal vrátit zpět. Má 22 let a je příliš brzy házet jeho ručník do ringu. Je správné dát mu druhou šanci. Uvidíte, že to zvládne."

O jezdecké dvojici Toro Rosso nerozhoduje jeho šéf Franz Tost, ani Christian Horner, ale Helmut Marko, šéf juniorského programu. Horner se ale za Kvjata alespoň přimluvil.

"Bylo to se mnou konzultováno a odporučil jsem jim, aby ho nechali závodit."

Na druhou stranu, v Red Bull Racingu pro něj nejméně dva roky nebude místo.

"Taková možnost tu pár let nebude, protože máme pevně obsazená místa. Věříme, že pro nás bylo nejlepší nechat ho v tom voze."

Kvjatovo setrvání podpořil i Carlos Sainz, Kvjat si další rok u Toro Rosso zasloužil.

"Samozřejmě respektuji rozhodnutí Red Bullu a mám z něj radost," řekl Sainz. "Poznali jsme se už jako děti a závodili v téměř každé sérii a teď se těším spolu s ním. To místo si zasloužil. Jako jezdec má můj respekt."

Místo toho, aby se srovnával s nováčkem Gaslym, bude mít vedle sebe zkušeného jezdce.

"Má více zkušeností než já. Ten rok a půl u Red Bullu mu velmi pomohl, protože viděl, jak pracuje špičkový tým a nasbíral tam více zkušeností než já (v Toro Rosso)."
 
Kvjat považuje prodloužení smlouvy za znak toho, že Red Bull dokázal opět přesvědčit o svých jezdeckých kvalitách.

"Uprostřed roku jsem měl výpadek formy. Bylo za tím několik různých důvodů a už to vypadalo tak, že pokud se nic nezmění, tak nebudu moci pokračovat. Ale po letní přestávce jsem to zvládl. Byly to velmi důležité závody. Musíte být velmi dobrým jezdcem, aby vám Red Bull důvěřoval," řekl ruský jezdec.

Kvůli velké změně pravidel budou mít všechny týmy příští rok nové vozy s odlišnými vlastnostmi a pro Kvjata to bude šance začít znovu.

"Je dobré, že jsem dostal tuto šanci. Mohu se uklidnit a příští rok vše začne od nuly. Nový vůz, nová šance a nová sezóna. Samozřejmě ji chci maximálně využít a tentokrát udělat vše mnohem lépe."