Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Italská F4: Siebert mistrem před Schumacherem

Italská F4: Siebert mistrem před Schumacherem

V obou sobotních kvalifikacích favorité právě nepřesvědčili.

V Monze se rozhodlo o mistrovi italského šampionátu Formule 4 a stejně tak, jako v německém mistrovství, zbylo na Micka schumachera nakonec jen druhé místo. Prosadil se dvacetiletý Argentinec Marcos Siebert ze švýcarského týmu Andrease Jenzera. Ale i z českého hlediska byl podnik v Monze zajímavý...

K poslednímu podniku italského šampionátu Formule 4 v Monze cestoval Argentinec Marcos Siebert s náskokem 25 bodů na Micka Schumachera a jistou matematickou šanci měl při optimálně-možném výtěžku 65 bodů za víkend i Mexičan Raul Guzman Marchina, který byl dalších jedenáct bodíků pozadu. Aplaus patří české formulové naději Vaškovi Šafářovi, který si po úspěšně zakončené sezoně v Čechách poprvé troufl na silnou mezinárodní scénu. Jezdec z Teplic nastoupil za italský tým RB Racing proti 29 soupeřům a podnik pojal coby přípravu na kompletní šampionát roku 2017.

V obou sobotních kvalifikacích favorité právě nepřesvědčili: Siebert směl do prvního závodu vyrazit pouze z jedenáctého a Schumacher ze třetího místa, zatímco nejlepší čas zajel Venezolánec Sebastian Fernandez. Jezdec týmu Muecke se prosadil i ve druhé kvalifikaci, ve které skončil Schumacher pátý a Siebert osmý. Český nováček Šafář zajel 27. a 29. čas.

Všechny tři závody se jely v neděli, první z nich odstartoval již ráno před devátou a prosadili se v něm ti nejlepší z nejlepších. Schumacher reagoval na startu senzačně a do první šikany dosprintoval jako první. Zatímco byli ostatní zaneprázdněni strkanicemi úvodních kol,  ujel  suverénně zbytku pole. V cíli byl o tučných 11 sekund před Siebertem, který zachránil druhou pozici jen těsně před Mexičanem Guzmanem. Němcovi se tak podařilo zkrátit svůj celkový odstup na Argentince o sedm bodů. Debutant Šafář odvedl při svém prvním vystoupení v královském parku dobrou práci. Jeho nejrychlejší kolo bylo jen o 1,2s pomalejší, než Schumacherovo, během závodu nechyboval a dojel výborný třináctý. Později byl ovšem společně s týmovým kolegou Shlomem vyňat z klasifikace.

Do druhého závodu na 28 minut a jedno kolo vyrazilo 29 chlapců a jedno děvče v poledne.   Tentokrát reagoval poleman Fernandez lépe a z prvního kola se vrátil jako první před Vipsem, Schumacherem, Guzmanem a Siebertem. Šafář se prodral na 24. pozici. Šestičlenná skupina na čele si poté nedarovala ani metr, přičemž si jak Schumacher, tak i Siebert poškodili přední spoilery. Formule 4 předvedla v Monze perfektní sport a o vítězství si to v posledních kolech rozdalo trio Guzman-Fernandez-Vips, zatímco Schumacher díky defektu křídla nedokázal  Sieberta udržet za sebou. Šest kol před koncem musel Schumi junior zavítat do boxů - o mistrovi tedy bylo rozhodnuto. Závod vyhrál Fernandez před Guzmanem a Vipsem. Marcos Siebert si pátou pozicí za Bertonellim zajistil předčasně titul. Šafář se opět předvedl solidně a skončil 19. 

Poslední, celkem 21. závod sezony vyhrál večer Juri Vips před svým týmovým kolegou Schumacherem. Mistr Siebert vypadl již po prvním kole, jediné děvče v poli, Fabienne Wohlwendová z Liechtensteinska dosáhla jako 11. svého nejlepšího výsledku sezony a Vašek Šafář ukončil svou "zkoušku italské F4" jako osmnáctý. Zatímco Siebert a Schumacher tuto třídu opustí a vydají se v silbějších vozech po stopách Carlose Reutemanna, či vlastního otce, nezbývá než popřát Šafářovi hodně štěstí při organizaci dostačujícího budgetu pro ročník 2017, ve kterém by se mohl stát novým českým Josefem Králem... 

Celkový výsledek italského šampionátu F4 roku 2016:

1. Marcos Siebert, Argentina, Jenzer                         233 b.
2. Mick Schumacher, Německo, Prema-Theodore       216 b.
3. Raul Guzman Marchina, Mexiko, DR Formula         202 b.
4. Job Van Uitert, Nizozemí, Jenzer                           143,5 b.
5. Juri Vips, Estonsko, Prema-Theodore                    140 b.