Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Renault vyvíjí zcela nový motor

Renault vyvíjí zcela nový motor

Se současným konceptem se už nedalo jít dál.

Šéf týmu Renault v rozhovoru pro web Motorsport prozradil, že Renault připravuje pro příští sezónu zcela nový motor. Potenciál současného je prý již vyčerpaný a Renault usoudil, že nejlepší bude navrhnout spolu s prvním vozem nové generace i novou pohonnou jednotku, čemuž nahrává zrušení žetonového omezení vývoje.

Současný koncept Renault využívá od roku 2014, který se začal katastrofálními zimními testy, neboť pohonná jednotka trpěla několika problémy a byla extrémně nespolehlivá. Ani v roce 2015 se Renault nedokázal výkonnostně přiblížit konkurentům z Mercedesu a Ferrari a výraznější zlepšení přišlo až letos na začátku sezóny a před VC Monaka, odkdy tovární tým i Red Bull Racing používají tzv. B-verzi. Pak už nebyl použit ani jeden vývojový žeton a můžeme předpokládat, že Renault se okamžitě pustil do sestavování nového konceptu.

"Máme připravených několik dobrých vylepšení. Příští rok budeme mít zcela nový motor," prozradil Frédéric Vasseur. "Bude stoprocentně nový. Současný již došel na konec vývojového cyklu. Už potřebujeme udělat (větší) krok, abychom se posunuli dál. A jsme připraveni ho udělat. Zatím jde všechno dobře a víceméně podle očekávání."

Šéf Renaultu ale přirozeně nechtěl zacházet do podrobností a neodpověděl na otázku, zda po vzoru Mercedesu rozdělí turbínu a kompresor.

"Je to koncept Renaultu… Chci tím říct, že se nemusíme držet motorů konkurence. Během uplynulých šesti, osmi měsíců jsme dosáhli významného progresu, a pokud chceme udělat další krok, potřebujeme trochu upravit koncept."
Renault podle několika vyjádření jeho vedení neočekává, že by jeho tovární tým mohl již v roce 2017 bojovat alespoň o stupně vítězů. To je dobrá zpráva pro Red Bull, který má ambice postavit nejlepší vůz a další velké zlepšení na straně pohonné jednotky by jeho jezdce mohlo dostat do boje o mistrovský titul.

"Viditelná zlepšení přišla během zimy a později při přechodu od A k B specifikaci. Totéž můžeme očekávat příští rok a během sezóny. Když jsme rozhodovali o našem projektu, věděli jsme, že současný koncept už končí a že další krok uděláme, jenom když pozměníte koncept."