Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Přestupy v IndyCar: Hildebrand dostal druhou šanci

Přestupy v IndyCar: Hildebrand dostal druhou šanci

Foyt má novou dvojici, místo má i šampion Indy Lights

Na to, že je teprve polovina listopadu, je na přestupovém trhu v IndyCar Series nezvykle živo. Tým A.J. Foyta v úterý představil úplně novou jezdeckou dvojici. Tým Dale Coyne Racing zase potvrdil vedle zkušeného veterána Sebastiena Bourdaise šampiona Indy Lights Eda Jonese. Ed Carpenter si coby náhradu za Josefa Newgardena vybral JR Hildebranda. A Takuma Sató zřejmě zamíří k týmu Michaela Andrettiho!

Na restart své závodní kariéry se může pomalu chystat Američan JR Hildebrand. Bývalý šampion Indy Lights, který při svém debutu málem vyhrál pětistovku v Indianapolisu, o místo přišel v polovině sezóny 2013, od té doby odjel jen sedm závodů, většinou v Indianapolisu za tým Eda Carpentera. A ten na něj teď vsadil, když Josef Newgarden přestoupil ke stáji Rogera Penskeho.

Carpenter přitom jednal třeba s Tonym Kanaanem, Juanem Pablem Montoyou nebo Sagem Karamem, vsadil však na brzy devětadvacetiletého rodáka z Kalifornie. Na oválech bude jeho stájovým kolegou Ed Carpenter, ten musí ještě vybrat pilota, kterému svůj vůz svěří na městských a přírodních okruzích.

Ačkoliv většinou oznamuje svojí jezdeckou sestavu pár hodin před prvním závodním víkendem, má tým Dale Coyne Racing jasno už v listopadu. Do jednoho z vozů usedne Francouz Bourdais. Čtyřnásobný šampion Champ Cars už za stáj závodil ve vybraných závodech v roce 2011. Poslední tři roky pak strávil u stáje KV Racing.

Vedle něj se bude s IndyCar seznamovat letošní šampion Indy Lights Ed Jones. Jednadvacetiletý Brit narozený v Dubaji a závodící s licencí Spojených arabských emirátů strávil v USA dvě sezóny. V obou závodil v Indy Lights za stáj Carlin.

O místo tak přišel Conor Daly, který za stáj Dale Coyne Racing závodil letos. Velmi rychle ale našel jinou závodní sedačku. V úterý jej totiž potvrdila stáj A.J. Foyt Enterprises. Foyt nespokojený s výsledky v posledních sezónách sáhl k radikálnímu řezu a vyhodil oba piloty. Brit Jack Hawksworth zamířil do šampionátu sportovních vozů, Takuma Sató podle amerických médií už podepsal smlouvu se stájí Michaela Andrettiho.

Ta to ovšem ještě oficiálně nepotvrdila, ale Sató má nahradil Carlose Muňoze. Ovšem nové místo má už i Muňoz, ve voze s číslem 14 stáje A.J. Foyta nahradí právě japonského pilota.

Volná místa na startovním roštu tak téměř vymizela. Soupisku mají finalizovanou stáje A.J. Foyta, Michaela Andrettiho, včetně čtvrtého vozu, který nasazuje společně s Bryanem Hertou, Dale Coyna, Rogera Penskeho a také Sama Schmidta, který ukončí program v Indy Lights a bude se soustředit jen na IndyCar.

Ed Carpenter stále vybírá pilota, který odjede závody na okruzích. Stáj Bobbyho Rahala se nechala slyšet, že by vedle Grahama Rahala chtěla nasazovat druhý vůz a to pro španělského veterána Oriola Serviu.  Zatím ale nemá dost peněz. Náhradu za Sebastiena Bourdaise ještě nemá tým KV Racing, stáj se ale v průběhu loňské sezóny ocitla ve finančních problémech a je otázkou, zda bude pokračovat. Nejlepší volné místo tak má Chip Ganassi. Ve voze číslo 8 by chtěl pokračovat Max Chilton, na jeho místo se ale z Indy Lights tlačí také Portoričan Felix Serralles. Tým chce mít jasno na začátku prosince.