Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Potvrzeno: Převrat v McLarenu úspěšný, Dennis odchází

Potvrzeno: Převrat v McLarenu úspěšný, Dennis odchází

Hledá se nový generální ředitel.

Všechny zvěsti o vnitřním rozporu ve společnosti McLaren byly nakonec pravdivé. Zástupci bahrajnského investičního fondu Mumtalakat a Mansour Ojjeh již nejsou spokojeni s Ronem Dennisem a jeho stylem práce v čele společnosti a ještě před vypršením jeho kontraktu na pozici generálního ředitele McLaren Technology Group ho posílají na nucené placené volno (gardening leave).

Dennis si už před lety vyzkoušel život bohatého důchodce, ale v roce 2014 se vrátil, aby pozvedl tým McLaren v F1 a s ním i celou společnost podnikající v oblasti technologií a v automobilovém průmyslu. Jeho současná smlouva vyprší v lednu, Mumtalakat a Ojjeh, vlastnící 50 a 25 procent společnosti, do té doby najdou nového generálního ředitele. Dennis si podrží svých 25 procent v McLaren Technology Group a 11 procent v McLaren Automotive vyrábějícím luxusní sportovní automobily a místo v představenstvech obou společností. Společnost McLaren Racing, která se účastní MS F1 jako McLaren Honda, je dceřinou společností McLaren Technology Group. Dennis v oficiální zprávě pro média své dlouholeté obchodní partnery nešetří a ani neskrývá, že odchází nedobrovolně.

"Jsem zklamaný, že zástupci TAG a Mumtalakatu, další velcí akcionáři McLarenu, si vynutili rozhodnutí poslat mě na nucené volno i přes otevřené varování ze strany zbytku managementu, že to může mít nepříznivý dopad na společnost," napsal Dennis. "Nemají dobré důvody. Styl, jakým vedu společnost, se nikdy neměnil a díky němu se McLaren mohl stát automobilovou a technologickou skupinou s 20 tituly v F1 (8 jezdeckých, 12 konstruktérských) a obratem £850 milionů ročně.

Během tohoto období jsem spolupracoval s mnoha talentovanými kolegy, kterým budu navždy extrémně vděčný, že McLaren udrželi na nejvyšší technologické úrovni. Avšak během tohoto procesu mi začalo být jasné, že TAG ani Mumtalakat nesdílejí mou vizi McLarenu a jeho potenciálu růst. Ale nadále se budu v první řadě starat o své podnikání a 3500 zaměstnanců. Zůstávám významným spoluvlastníkem obou společností a budu v jejich představenstvech, abych ochránil zájmy a hodnoty McLarenu a pomáhal utvářet jeho budoucnost."

V závěru zprávy Dennis oznámil svůj úmysl založit "technologický investiční fond" a skrze něj zúročit své zkušenosti a s vlastními i cizími zdroji využit mnohé obchodní příležitosti, které odmítal jako ředitel McLarenu.

McLaren vydal vlastní tiskovou zprávu: "Ron Dennis již není ve funkci generálního ředitele McLaren Technology Group (ani jeho dceřiných společností). Zůstává ale spoluvlastníkem a členem představenstva. Ron má kolosální podíl na úspěších McLarenu v uplynulých 35 letech. Během této doby tým získal 17 titulů a vyhrál 158 velkých cen, což z něj dělá nejúspěšnějšího šéfa v historii F1. Jako zakladatel společnosti, Bruce McLaren, i Ron je a navždy zůstane velikánem tohoto sportu. McLaren Technology Group je nyní v procesu hledání nového generálního ředitele."

McLaren Racing má vlastní management, jeho generálním ředitelem je Jost Capito a závodním ředitelem (šéfem týmu) Éric Boullier.